Economia

Vielha multiplica per 8 la taxa als pisos turístics per frenar-ne la implantació

L'alcalde diu que fan competència deslleial i els apuja la taxa d'obertura de 75 a 600 euros

El sector es queixa que ni tan sols se'ls ha consultat

El govern municipal de Vielha ha decidit apujar la taxa per a la posada en marxa d'un pis d'ús turístic dels 75 euros actuals als 600 euros. La mesura no afecta els pisos turístics existents, però sí els que vulguin legalitzar-se com a tals al municipi a partir d'ara.

L'augment va tenir el suport del grup del govern, Unitat d'Aran-PSC, mentre que Convergència Democràtica Aranesa (CDA) s'hi va oposar. L'alcalde, Juan Antonio Serrano, ha justificat la mesura per l'“oferta descomunal” que existeix actualment a Vielha e Mijaran. A més, creu que la taxa de 75 euros “era molt baixa”. Anteriorment havia estat de 450 euros, però fa dos anys, quan es va elaborar la nova normativa sobre habitatges d'ús turístic, es va abaixar a 75 euros per incentivar-ho. Durant el 2014 es van legalitzar uns 300 habitatges turístics al conjunt de la Val d'Aran. Al conjunt de la demarcació han aflorat 1.200 habitatges d'ús turístic.

L'alcalde, que a més és hoteler i president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, ha explicat a aquest diari que aquests habitatges fan “competència deslleial” al sector de l'hostaleria, tant a hotels com a apartaments i càmpings, ja que “la llei no els exigeix mesures de seguretat, ni inversió en personal i serveis al client com sí fan als altres establiments”. La taxa, explica l'alcalde, vol compensar també la falta d'aquestes mesures que obliga el municipi a atendre qüestions de seguretat i administratives que generen aquests habitatges. Segons Serrano, en zones que ja tenen oferta d'hostaleria (a Aran hi ha 5.000 places d'hotel) “l'únic que fan és afeblir el sector fent competència deslleial i sense generar ocupació”.

“És una activitat legal, però entenem que també han de contribuir i la taxa era excepcionalment baixa,”, conclou.

“Volem fer-ho bé”

La mesura no ha caigut bé al sector, no tant pel preu sinó per la manera que s'ha aprovat. La nova taxa només afectarà els nous habitatges, però els gestors dels actuals rebutgen que se'ls criminalitzi. “És cert que la taxa era molt baixa, i de fet som partidaris que hi hagi algun tipus de taxa anual, i no única, que tingui a veure amb l'ús efectiu de l'habitatge per al lloguer turístic”, explica Juanma Alfonso, propietari de l'empresa Luderna, que gestiona el lloguer per a petites estades de 80 propietaris de Vielha i Aran. “Nosaltres volem fer les coses bé, tenim personal que atén tant els propietaris com els llogaters i resol qualsevol incidència i fins i tot fem promoció turística i de serveis”, explica. “El lloguer d'ús turístic ajuda al fet que no s'hagi esfondrat el preu de l'habitatge i que moltes famílies afectades per la crisi puguin tenir ingressos de la segona residència per fer front a les hipoteques”, argumenta. “Tenint l'oficina a només 150 metres de l'ajuntament, ningú no se'ns ha adreçat en cap moment per dialogar sobre aquesta taxa i sobre com podem ajudar des d'aquesta activitat en el progrés de Vielha, que és el que volem”, lamenta Alfonso.

LES FRASES

Tenen sentit allà on no hi ha places d'hotel; sinó, el que fan és competència deslleial
Juan Antonio Serrano
alcalde de vielha
No anem contra els hotels, volem contribuir positivament al sector turístic d'Aran
Juanma Alfonso
gestor de lloguers d'habitatges d'ús turístic a vielha


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA