Economia

L'estiu acaba a Catalunya amb 6.881 aturats més

El nombre de desocupats s'enfila un 1,36% al setembre, fins a les 513.187 persones, però recula un 10,9% interanual

A l'Estat, l'índex creix un 0,64% i el còmput total continua per sobre dels 4 milions

L'atur va pujar a Catalunya en 6.881 persones el setembre passat, un 1,36% més respecte al mes anterior, i es va situar en 513.187 desocupats, segons va informar ahir el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. Tanmateix, en termes interanuals, el nombre d'aturats ha baixat en 62.625 persones, un 10,9%, des del setembre del 2014.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Joan Aregio, va considerar ahir que aquestes dades “entren dins de la normalitat”, a causa de la finalització dels contractes realitzats per a la campanya d'estiu, i “no trenquen la bona tendència”, encara que va recordar que cal “seguir treballant” per recuperar el mercat laboral. En dades interanuals, amb el setembre passat ja són 27 els mesos consecutius en què la taxa d'atur ha disminuït. Segons Aregio, tot i haver augmentat l'índex d'atur en dada mensual, es tracta de “la millor dada interanual des del 1999”, i el segon millor setembre dels últims cinc anys.

L'atur va pujar a totes les demarcacions del país. A Barcelona, va augmentar en 988 persones; a Girona, en 2.308; a Lleida, en 1.167, i a Tarragona, en 2.418. Del total de desocupats a Catalunya, 239.699 són homes i 273.488 són dones, mentre que el nombre d'aturats menors de 25 anys se situa en 32.831, dada que indica un descens interanual del 13,91%. Pel que fa al percentatge de desocupats entre la població estrangera, el mes de setembre va representar el 18,83% del total de l'atur a Catalunya.

El responsable d'Ocupació del govern va indicar que l'increment de l'atur s'ha circumscrit en els sectors agrícola i serveis, que van augmentar al setembre en 1.010 i 5.857 persones, respectivament, a causa de “l'alta contractació a l'estiu”. En canvi, en indústria i construcció, la desocupació va baixar en 487 i 1.002 persones, un 0,7% i un 1,7%, respectivament.

Aregio també va destacar el comportament de l'afiliació a la Seguretat Social, similar al de l'atur del mes passat, ja que s'ha produït un descens de 6.781 persones afiliades respecte a l'agost, però en termes interanuals s'han comptabilitzat 100.592 persones més, un 3,4%. Actualment, a tot Catalunya hi ha 3.059.297 persones afiliades a la Seguretat Social.

Dos mesos de repunt

A l'Estat espanyol, el nombre d'aturats va augmentar en 26.087 persones el setembre passat, un 0,64% respecte al mes anterior, fins a situar-se en un total de 4.094.042 persones. Aquest repunt, amb el qual s'encadenen dos mesos consecutius de pujades, supera el registrat el setembre del 2014 –19.720 aturats més– i és similar al de l'any 2013 –25.572 desocupats–. En termes interanuals, l'atur acumula un descens de 353.608 persones, un 7,95%, el millor resultat en un mes de setembre dins de la sèrie històrica, iniciada el 1996. La Seguretat Social va guanyar 8.916 afiliats, un 0,05% respecte a l'agost passat.

El secretari d'Estat d'Ocupació, Juan Pablo Riesgo, va rebutjar la idea que s'estigui produint una desacceleració en el mercat laboral, malgrat que en els dos últims mesos hagi pujat l'índex d'atur, i es va mostrar convençut que la recuperació és “estructural i no conjuntural”. Per Riesgo, l'evolució és “molt positiva” i les xifres interanuals demostren que l'Estat espanyol va a un ritme “més ràpid que abans” i “més ràpid que la resta [de socis de la UE]” en la recuperació del mercat laboral.

27
mesos
consecutius ha disminuït la taxa d'atur a Catalunya, comptant el mes de setembre passat.
2.308
persones
van quedar a l'atur a la demarcació de Girona el setembre passat, un 5,3% més que a l'agost.
62.625
desocupats
menys hi ha a Catalunya des del setembre del 2014, la millor dada des del 1999.

Alertes des de patronals i sindicats

Les patronals catalanes van valorar positivament les xifres de l'atur en termes interanuals. Pimec va incidir en la millora registrada en l'ocupació del sector industrial, mentre que Foment va demanar noves mesures per impulsar la creació de llocs de treball amb més intensitat, perquè “no es pot abaixar la guàrdia”. La patronal espanyola CEOE, en canvi, va alertar: “Haurem d'esperar i veure com evoluciona l'ocupació en els pròxims mesos per poder confirmar o donar per superats aquests primers senyals de cert alentiment en el procés de creació d'ocupació.” Pels sindicats CCOO i la UGT, les dades de l'atur indiquen que la recuperació es veu frenada per la dependència del turisme, i van demanar al govern espanyol un “gir radical” en les polítiques públiques d'ocupació. La USO va alertar de l'ampliació de la bretxa de gènere i generacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona