Economia

El G20 acorda perseguir el finançament del gihadisme

Els líders de les grans potències mundials i emergents determinen ofegar les vies econòmiques que alimenten EI

Prioritzen reforçar les mesures contra “els combatents terroristes estrangers”

Els líders de les potències del G20 van assenyalar ahir que la lluita contra el terrorisme és una “prioritat” i van acordar reforçar les mesures contra “els combatents terroristes estrangers”, després dels atemptats d'Estat Islàmic (EI) a París, que unànimement van condemnar. En un comunicat emès des d'Antalya, a la costa mediterrània de Turquia, on diumenge i dilluns van reunir-se els vint líders de les nacions riques i emergents, es detallava que es reforçarà la cooperació en intel·ligència, s'augmentarà la seguretat aèria i s'intensificarà la lluita contra les fonts financeres del terrorisme. “Ens preocupa l'actual flux creixent de combatents terroristes estrangers i l'amenaça que suposa per a tots els Estats, inclosos els països d'origen, trànsit i destí”, deia el comunicat.

Els atemptats d'EI de divendres passat va comportar que la lluita contra el terrorisme fos una de les prioritats d'una reunió que sol tenir contingut fonamentalment econòmic. “La propagació de les organitzacions terroristes i l'augment significatiu a escala mundial dels actes de terrorisme afebleixen directament el manteniment de la pau i la seguretat internacionals, i posa en perill els nostres esforços per enfortir l'economia global i assegurar un creixement i un desenvolupament sostenible”, van assenyalar els líders.

El G20 es va comprometre en intensificar els esforços per assecar “els canals de finançament” del terrorisme a través d'una major cooperació internacional i de l'intercanvi d'informació d'intel·ligència, amb l'objectiu de provocar la congelació dels seus fons. En aquest sentit, el G20 va demanar al Grup d'Acció Financera (Gafi), l'organisme intergovernamental encarregat de la lluita contra el blanqueig de capitals, que identifiqui noves mesures concretes “per enfortir la lluita contra el finançament del terrorisme i sancions financeres específiques”, i va sol·licitar accelerar l'aplicació de les recomanacions i bones pràctiques del Gafi, de cara a ofegar les fonts financeres del terrorisme.

Després dels atemptats del gener passat contra el setmanari satíric Charli Hebdo, França ja va fer una crida a endurir la lluita contra el finançament de les organitzacions jihadistes. La revista econòmica Forbes ha situat EI com a l'organització terrorista més rica del món, amb un volum d'ingressos d'uns 1.900 milions d'euros a l'any. El negoci del petroli –els beneficis de l'explotació dels pous de Síria–, els segrestos, el cobrament de tributs i extorsions, els robatoris i els saquejos són les principals fonts d'ingressos d'aquesta organització terrorista. Millorar les mesures contra el blanqueig de capital és, doncs, fonamental.

LA XIFRA

1.900
milions d'euros
és el volum d'ingressos que EI obté a l'any a través del petroli i de diferents activitats delictives.

Transparència fiscal i regulació bancària antirescat

D'aquesta última reunió del G20 va sorgir dues iniciatives de rellevància. D'una banda, es va adoptar una normativa per afavorir la transparència fiscal i dificultar la enginyeria de les grans companyies. De l'altra, una nova regulació bancària per evitar futurs rescats de la banca, que incrementa la quantitat de capital que han de mantenir les entitats per fer front als seus riscos amb l'objectiu que un banc sistèmic faci fallida.

El G20 va decidir adoptar un pla d'acció de l'OCDE per lluitar contra l'erosió de la base fiscal i la transferència dels guanys de les corporacions multinacionals. El grup ja s'havia compromès a reformar les polítiques fiscals internacionals, que inclouen obligar les grans companyies multinacionals a compartir més dades amb les agències tributàries nacionals, davant del fet que algunes aprofiten de forats en el sistema fiscal internacional per gravar els guanys en països amb taxes impositives més reduïdes, tot i que les vendes s'hagin fet en altres Estats. L'objectiu del G20 és aconseguir el 2017 o a finals del 2018 l'intercanvi automàtic de dades fiscals entre els seus països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona