Economia

Els ramaders rebutgen, per insegur, acceptar més óssos

Reclamen al Síndic d'Aran que intercedeixi per vetllar per la integritat dels ramats

Estan en desacord amb els càlculs d'Agricultura i lamenten les escasses indemnitzacions en casos d'atacs de fauna salvatge

Mobilització de ramaders del Pirineu per protestar contra els atacs que afecten els ramats per acció de la fauna salvatge. Unió de Pagesos va convocar ahir una concentració a Vielha per reclamar mesures urgents i contundents contra els danys que espècies reintroduïdes al Pirineu, com l'ós bru, provoquen als ramats de muntanya. La imminent reintroducció d'un altre ós al Pallars i els últims atacs a Bagergue (Val d'Aran) han revifat l'oposició del sector a aquest alliberament.

De fet, el sector va decidir-se a convocar la concentració de protesta després que un ós presumptament va matar dues ovelles de la mateixa explotació en dos atacs diferents, el més recent, aquesta setmana, i l'anterior, fa tot just dues setmanes. En aquest context, el sindicat reclama trobar un “equilibri” entre ramaderia de muntanya i fauna, i per això considera imprescindible determinar quants exemplars d'aquestes espècies permeten la sostenibilitat a les zones de muntanya. Mentrestant, l'oposició a alliberar més exemplars d'ós és total.

Des del sector ramader es cataloga d'“ineficaç” la gestió que s'està duent a terme de la fauna salvatge. Unió de Pagesos va traslladar ahir les peticions al Síndic d'Aran. El sindicat lamenta que els danys afecten directament el bestiar –quan són danys que provenen de l'acció dels óssos o dels voltors– i també les zones de pastura i de farratges –en el cas de l'acció del cérvol, el cabirol, la daina i el senglar–. Diuen els ramaders que tenen pèrdues econòmiques importants i dificultats afegides a la difícil situació de les explotacions agràries de les zones de muntanya.

Disconformitat de dades

El Departament d'Agricultura va registrar un total de 290 atacs d'ós bru als ramats entre el 1996 i el 2011. Des que es va posar en marxa el programa d'agregació i vigilància de ramats, el 2005, el nombre d'atacs d'ós va disminuir, i les baixes anuals van passar de 25 a menys de 10 caps de bestiar. Un 94% del total dels atacs són al sector oví, i un 2% són als sectors cabrum, boví i equí.

Ara bé, els ramaders no donen validesa a aquestes dades atès que, segons diuen, els tècnics no acaben certificant molts atacs que efectivament sí que s'han produït. Davant la política de denegació d'ajuts per falta de proves, molts ramaders han optat per no notificar els danys perquè no reben cap tipus d'indemnització.

Pel que fa als voltors, de 50 colònies comptabilitzades el 1999, es va passar a 158 el 2009, segons dades d'Agricultura. Unió de Pagesos insisteix que entre el 2011 i el 2014 es van denunciar 223 atacs de voltors a ramats de muntanya però el departament només en va considerar positius i indemnitzables 12 (un 5,38%), mentre que entre els anys 2007 i 2009, de 156 reclamacions, 60 es van considerar positives (un 39%). El 2014 es van indemnitzar els danys a 6 de 24 reclamacions, i fins al juny del 2015, a 6 de 17 reclamacions. No obstant això, els ramaders mantenen que recórrer a les indemnitzacions “ha de ser l'última solució”.

LES XIFRES

290
atacs d'ós bru segons el Departament d'Agricultura en 5 anys. Els ramaders no s'ho creuen i eleven la xifra.
50
colònies de voltors hi havia l'any 1999. Deu anys més tard n'eren 158. Els ramaders denuncien atacs.

Que ve el llop! I l'ós, i el voltor...

Els ramaders no veuen “lògic” que hagin d'assegurar els animals per danys que els provoca un tercer. Defensen que, mentre hi hagi óssos al Pirineu, l'administració hauria de crear la figura d'un “osser'' que vetllés per evitar els atacs dels óssos als ramats. Els ramaders diuen que els seus ramats ja se'ls cuiden i que l'administració hauria de fer el mateix amb els óssos que allibera.

Unió de Pagesos reclama, per fer compatible la protecció de la biodiversitat amb les activitats productives de les comarques de muntanya, un reforç de les mesures preventives en el cas de danys ocasionats per les espècies protegides. En el cas de l'ós, fer extensives les mesures preventives al bestiar equí i boví, que ja ha començat a rebre atacs i és previsible que vagin en augment per l'increment de la població de fauna.

Però no tots els maldecaps els provoca l'ós. A banda del fet que no s'alliberin més óssos, el sindicat també exigeix que no s'introdueixin altres espècies protegides com el linx boreal. Al·leguen riscos afegits per a la ramaderia fins que no s'aconsegueixi una gestió correcta de la fauna actual. També demanen mesures urgents i específiques per prevenir els atacs dels voltors, mesures de suport per als ramaders, amb la vigilància de les zones de risc d'atacs per part del cos d'agents rurals, i que, si és necessari, es foragitin els voltors o se'n redueixi la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA