Economia

Puigdemont valora a Solivella i Valls l'esforç del camp català

El president de la Generalitat reconeix l'esforç inversor de la Cooperativa Agrícola de la Conca en una situació de l'economia poc favorable

El carrer de la Cort vallenc s'omple en el decurs de la tradicional visita inaugural

El reconeixement a l'esforç realitzat per la gent del camp català en moments que les circumstàncies convidaven a “llançar la tovallola” va ser el denominador comú de la visita que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer ahir a Solivella i Valls. A la Conca de Barberà, el municipi es va abocar a la inauguració de la nova seu de la Cooperativa Agrícola i a la visita de la remodelació de la zona del Castell del Llorac. A la capital de l'Alt Camp, tant la sala de plens de l'ajuntament com el carrer de la Cort van estar pràcticament intransitables en el decurs de l'acte d'inauguració de la Firagost.

Puigdemont va voler destacar l'esforç de la cooperativa, fruit de la unió de productors de Solivella i l'Espluga, en un moment que el vent bufava en contra. “No era evident que en un moment de dificultats això seria possible”, va dir el president, però “tampoc no era evident que la gent que va patir la fil·loxera seguiria treballant forjant un futur”, va afegir.

En termes similars, a Valls va destacar la “fidelitat a la tradició” de la Firagost com “una mostra que s'està fent front als reptes i es té capacitat de generar relleu generacional”. També va destacar que la producció del camp avui pot arribar arreu, però alhora va demanar no oblidar la proximitat. “Milions de persones ens vénen a visitar” i cal “valorar els nostres productes, posar-los a l'aparador i que es pagui el que toca”.

El president no va marxar sense avisos. Des de la cooperativa de Solivella, Ramon Maria Corbella li va recordar que “si ens donen un cop de mà ens deixarem ajudar”. I el president de la Cooperativa de Valls, Joan Llorach, va denunciar l'endarreriment a l'hora de cobrar els ajuts.

La fil·loxera, passant per Francesc Pujols

Amb l'estelada al punt més alt de l'ajuntament de Solivella, Puigdemont va estrenar un nou llibre d'honor del municipi. “El primer president
de la Generalitat que visita el poble mereix estrenar un nou llibre”, va dir l'alcalde. “El primer que el visita i el primer advertit pel Constitucional”, va respondre irònicament Puigdemont.

L'alcalde, Enric Vila, va fer el repicó de suport a l'hora del discurs institucional: “Avui hi ha altres plagues de la fil·loxera que cal combatre, i ho sabeu millor que ningú”. I al seu torn, el president va entomar el gest del batlle amb una cita de Francesc Pujols: “El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors.” Una mica per treure importància als vents que arriben de la capital de l'Estat i una mica també per reconèixer l'esforç que el sector primari ha fet tot “sobrevivint als il·lusos enterradors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona