Economia

La Cambra reclama el 25% del fons d’ajudes directes per a Catalunya perquè les restriccions han estat “més severes”

La corporació demana “agilitat” al govern espanyol i considera “excessiu” el termini de 40 dies fixat

La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat al govern espanyol repartir els fons d’ajudes directes en funció de la intensitat de les restriccions aplicades per les comunitats autònomes. Per aquest motiu, ha proposat distribuir un 25% de l’import a Catalunya, equivalent al percentatge de persones en ERTO sobre el total de l’Estat, excloent Balears i Canàries. Del paquet d’ajudes directes de 5.000 milions que gestionaran les comunitats, exceptuant Balears i Canàries, la corporació reclama 1.250 milions.

Així mateix, l’ens cameral ha demanat “més agilitat” al govern espanyol per fer arribar els fons i considera el termini de quaranta dies com “excessiu” en un context de pandèmia.

La corporació ha assegurat que l’economia catalana s’ha vist “especialment perjudicada” pel pes econòmic de l’hostaleria, la restauració, el comerç i el transport. Així, l’ens cameral s’ha oposat al criteri de repartiment dels fons anunciat pel govern espanyol, segons el qual les ajudes es repartiran en funció de la caiguda del PIB de les comunitats, i ha reclamat fixar-se en els ERTO.

La Cambra de Comerç ha recordat que, durant els primers mesos de l’any, Catalunya ha mantingut restriccions més estrictes que la majoria de les comunitats, especialment la Comunitat de Madrid. De fet, el nombre d’afectats per expedients en aquesta comunitat representa un 15% sobre tot l’Estat, sense tenir en compte Balears i Canàries.

Així mateix, la corporació ha afirmat que la xifra que reclama per a Catalunya està “molt per sota” de la petició inicial, d’un 23% dels 11.000 milions d’euros del fons d’ajudes. Quan l’Estat va reduir la dotació a 7.000 milions, la Cambra de Comerç va reclamar la part proporcional, equivalent a 1.600 milions. “Ara, amb aquests 5.000 milions finals, el que ens pertocaria serien 1.250 milions, només el 17,8% dels 7.000 milions d’ajudes directes anunciats fa uns dies”, han manifestat a través d’un comunicat.

La Cambra ha recordat que un 68,6% de les empreses enquestades per Barcelona Oberta ha patit un descens de les vendes del 50% o més durant el darrer trimestre de 2020 en comparació amb el mateix període de 2019. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, el volum de negoci del comerç al detall suposa uns 11.000 milions d’euros l’any, un terç del qual s’ubica al centre de la ciutat. En termes absoluts, la pèrdua de facturació del comerç al detall al centre ronda els 1.850 milions d’euros.

Per altra banda, un 81% de les empreses ha rebut ajudes inferiors a 10.000 euros des de l’inici de la pandèmia, mentre que les pèrdues han estat de més de 100.000 euros pel 59% de les empreses. L’augment del deute empresarial i la persistència de les restriccions fa que moltes empreses es plantegin tancar definitivament el 2021.

De fet, segons l’enquesta de Barcelona Oberta, el 12,8% es plantejava tancar el negoci al febrer, davant el 10,3% de l’octubre de 2020. En el conjunt de la restauració, un 15% ja hauria tancat i un 25% assegura que tindrà dificultats per aguantar quan els ERTO finalitzi i hagin de començar a tornar els crèdits ICO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia