Economia

Caiguda de l’atur al març per l’efecte de la Setmana Santa

La desocupació baixa de 6.390 persones però la xifra total és major que la de fa un any

El descens més fort, a Girona

L’inici de la temporada turística amb una suau represa de les activitats del sector serveis com a preparació de la Setmana Santa ha provocat un lleu descens de l’atur durant el mes de març, si s’analitzen les xifres en termes mensuals. Mirant un any enrere, però, la xifra és superior en un 21% (88.853 persones, per efecte de la pandèmia), segons va publicar ahir el servei d’ocupació espanyol, el SEPE. Així, l’atur es va reduir a Catalunya durant el març en 6.390 persones, un 1,25% menys que al febrer, i el descens va afectar totes quatre demarcacions. Amb tot, encara hi ha més de mig milió de persones sense feina: 505.900, segons la publicació oficial mentre que l’afiliació a la Seguretat Social va augmentar en 16.898 persones.

En roda de premsa per valorar les dades de l’atur, el director general de Relacions Laborals del Departament de Treball, Enric Vinaixa, va assegurar ahir que, malgrat aquesta reducció d’aturats al març, la situació continua sent “molt complexa”, i és “especialment greu” en joves, dones i persones aturades de llarga durada, situació que afecta un 54% dels desocupats, segons Efe.

Vinaixa assumia també que creu que l’aixecament del tancament perimetral comarcal, l’obertura de la mobilitat i la Setmana Santa han ajudat a aquest descens en el nombre d’aturats, i va recordar que l’atur s’ha reduït més en sectors com ara els del comerç, la restauració i l’allotjament.

Del total d’aturats que hi ha a Catalunya, 228.002 són homes i 277.898, dones, mentre que el col·lectiu de menors de 25 anys arriba fins als 40.258 desocupats.

El principal descens de l’atur es va registrar en el sector serveis, amb una caiguda de 6.647 persones sense feina, seguit per la indústria, amb 511 aturats menys, i la construcció, amb 388 aturats. Per contra, en l’agricultura l’atur va créixer en 328 persones i destaca la categoria de persones aturades sense ocupació anterior, perquè va augmentar en 828. La majoria de desocupats també els té el sector serveis, 371.242; seguit de la indústria, 50.757; la construcció, 38.001, i l’agricultura, 11.686.

LA XIFRA

88.853
persones
més estan desocupades el març del 2021 que no pas un any abans, per efecte de la pandèmia.

Lluny de recuperar allò destruït

Sindicats i patronals van valorar positivament el descens, encara que tímid, de la desocupació, però van reconèixer que el país encara està lluny de recuperar l’ocupació destruïda per la pandèmia, segons recordava Foment. En aquest sentit, CCOO i la UGT reclamaven uns pressupostos socials i l’impuls de la reactivació econòmica, i Pimec va demanar “menys restriccions i més vacunacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia