Economia

La manca de sòl destinat a la logística frena el creixement

Un estudi de la Cambra de Comerç indica que el sector aporta 29.000 milions d’euros a l’economia catalana

La logística aplega 7.119 empreses, aporta 29.000 milions d’euros a l’economia catalana i s’ha convertit en una indústria clau per a l’economia i imprescindible per al desenvolupament d’altres indústries amb pes a Catalunya com ara l’automoció, l’alimentació, el tèxtil i el sector químic. Només a la regió metropolitana de Barcelona ocupa uns 128.000 treballadors. La demanda interna, la tendència a l’alça de les importacions i les exportacions a Catalunya i l’auge del comerç electrònic han fet que en 14 anys la superfície construïda logística hagi crescut en tres milions de metres quadrats, segons detalla l’estudi La logística, un motor per a Catalunya, elaborat per la Cambra de Barcelona i la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC) a petició de set empreses del sector.

Les previsions de creixement provoquen un increment de la necessitat de més espais per a la logística, que es veu frustrada per la falta de sòl. La taxa de disponibilitat logística és d’un 3% a tot Catalunya i es redueix fins a un 1,2% a la zona centre i la primera corona, una mancança que incideix en la competitivitat de les empreses dels sectors de la indústria i el comerç. Sílvia Solanellas, directora de la UPIC, explicava ahir en l’acte de presentació de l’estudi que “la falta d’espai de qualitat bloqueja l’activitat de les empreses industrials i comercials”. Les dades recollides reflecteixen la greu situació de les empreses, que, arran de la falta de sòl i sostre per a activitats logístiques, es veuen obligades a precontractar els espais que necessiten i sovint a aturar i suspendre projectes. Per aquest any, un 67,15% de la nova superfície prevista, uns 388.410 m², està precontractada. És per això que des del sector aposten per crear mecanismes de col·laboració publicoprivada per desenvolupar i executar projectes de sòl que aportin l’espai requerit.

Ocupació de qualitat

L’estudi vol trencar tòpics sobre l’ocupació que genera el sector i indica que crea llocs de treball “de valor afegit, més tecnificats, sostenibles i innovadors”. En termes de qualificació professional, un 65% dels treballadors del sector logístic tenen estudis de FP o universitaris, un fet que indica un grau d’especialització elevat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia