Economia

La Moncloa vol activar la reforma de Societats, Patrimoni i Successions per avançar cap a l’harmonització fiscal en 2022

Montero recorda el compromís amb ERC de lluitar contra el ‘dumping fiscal’ de Madrid

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dilluns que el seu executiu preveu incloure algunes de les figures més rellevants de la reforma fiscal als pressupostos generals de l’Estat per al 2022, abans que el comitè d’experts creat per a l’ocasió enllesteixi el seu informe. Montero ha assenyalat com a principals fites de la reforma l’Impost de Societats i les figures vinculades a la riquesa com els impostos de Patrimoni, Successions, i donacions.

La reforma s’emmarca en els compromisos assolits pel govern espanyol amb ERC per dur a terme una “harmonització fiscal” que entre altres posi punt final al dumping fiscal de la Comunitat de Madrid.

El govern espanyol ha aprovat aquest dilluns la creació del comitè d’experts que, entre altres, estudiarà possibles canvis en l’impost de Societats, la tributació de l’economia digital i l’Impost del Patrimoni, a més de la fiscalitat mediambiental. El grup haurà de lliurar les seves propostes abans del 28 de febrer del 2022.

Montero, però, ha explicat que el seu govern té un “especial interès” en l’impost de Societats, i que podria posar en pràctica una reforma d’aquest impost abans que els experts lliurin l’informe. “La idea del govern és que, independentment que el document final pugui estar d’aquí a un any, vagin anticipant alguns treballs sobre les figures tributàries en les quals vagin tenint avenços perquè el govern pugui tenir-los en compte per a la preparació dels pressupostos del 2022”, ha dit.

L’objectiu de l’executiu espanyol, segons Montero, és que aquests avançaments puguin servir també per al nou model de finançament autonòmic “que també és un element indissoluble d’aquesta reforma, perquè el sistema autonòmic necessita més recursos i té de forma general un infrafinançament”.

Per tant, segons Montero, “quan tinguem els primers lliuraments d’aquestes qüestions les sotmetrem a discussió i formaran part de l’anàlisi política perquè la seva implementació sigui tan ràpida com sigui possible, però sempre escoltant i acompanyant el sector econòmic”.

Per tant, segons Montero, “es tracta de fer les coses, però de fer-les bé i al moment oportú”.

Pel que fa a l’harmonització que va reclamar ERC i que el comitè haurà d’estudiar, Montero ha afirmat que caldrà analitzar “la contribució addicional que han de fer els grans patrimonis al conjunt de les arques públiques, de com i de quina manera s’ha de descentralitzar alguns tributs i amb quines condicions s’ha de fer per no produir asimetries al conjunt del territori o deixar buides de contingut algunes figures fiscals, com ha passat a alguna comunitat autònoma” com Madrid.

Montero ha recordat que el govern nord-americà s’acaba de pronunciar sobre la necessitat d’obtenir “una major eficàcia” de l’impost de Societats perquè “té un rendiment baixíssim en l’àmbit internacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia