Economia

La reforma de les pensions, lluny encara de l’acord final

El govern espanyol proposa pagaments de fins a 11.000 euros per cada any que es retardi l’edat de jubilació

Els sindicats veuen bé que s’incentivi la prolongació voluntària, però no que es castigui

Pagaments d’11.000 euros per cada any que es retardi la jubilació o un increment de la pensió final fins al 4% en el mateix supòsit són algunes de les propostes amb què el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions del govern espanyol es vol guanyar l’aprovació dels agents socials en les negociacions de la reforma del sistema de pensions. L’objectiu és aconseguir un acord positiu en la primera fase de la negociació, que vol donar per finalitzada en el primer semestre de l’any i tenir aprovada en la segona meitat. El calendari inclou una segona fase que es negociaria a finals d’any i s’aprovaria la primera meitat del 2022, segons fonts sindicals.

El ministre José Luis Escrivá va explicar dilluns passat davant la comissió parlamentària del Pacte de Toledo algunes de les propostes del seu ministeri per aproximar l’edat de jubilació real (actualment, vora els 64,5 anys) a l’edat marcada per llei (66 anys), per fomentar la permanència de treballadors en actiu i evitar la discriminació per edat, segons va dir.

El ministeri espanyol vol impulsar la jubilació demorada, és a dir, la que es produeix més enllà de l’edat de jubilació real, i plantejava exoneracions en les quotes a la Seguretat Social per a empreses i treballadors de manera generalitzada i sense les restriccions actuals, segons recull Efe. D’altra banda, també es treia del barret propostes qualificades pels sindicats de “globus sonda” o de “sortida de to”, com assenyalava el secretari general de la UGT espanyola, Josep Maria Àlvarez.

Entre aquests incentius, hi ha un pagament de fins a 11.000 euros per cada any de demora en el cas de les pensions màximes, que es podrien incrementar un 10% addicional en cotitzacions més llargues, de més de 44 anys i mig cotitzats a la Seguretat Social, de manera que s’acostessin als 12.000 euros. Una altra opció seria l’increment del 4% també per cada any de demora (ara l’increment oscil·la entre el 2% i el 4%), o bé una combinació de les dues mesures.

El ministre va explicar que l’actual sistema de jubilació anticipada voluntària és “regressiu” i afavoreix aquells que cobren pensions més altes. De fet, un de cada tres nous pensionistes registrats l’any 2020 cobrava rendes superiors als 2.100 euros.

El govern espanyol considera que amb els canvis que planteja s’elimina la regressivitat i es millora l’equitat, i alhora s’incentiva la permanència en el lloc de treball. Amb tot, també preveu un sistema de penalitzacions decreixents, per cada any que s’avança la jubilació, que es determina de manera mensual i no pas trimestral com passa actualment, i “més baixes que les actuals en la majoria dels casos”, segons va explicar Escrivá.

Ricard Bellera, secretari de Treball, Economia i Estudis de CCOO de Catalunya, explica que el sindicat no està a favor de penalitzar cap mena de prejubilació, ja sigui voluntària o involuntària. Bellera va recordar que el primer punt per començar a negociar amb bon peu és la derogació tant de l’índex de revaloració de pensions (IRP) com del factor de sostenibilitat, els dos elements que es van introduir en la reforma plantejada el 2013.

El secretari general d’aquest sindicat, Unai Sordo, també deixava clar la setmana passada, en declaracions que recull Efe, el seu rebuig a endurir les penalitzacions a les jubilacions anticipades, però veia amb bons ulls algun sistema d’incentius per acostar l’edat real de jubilació a l’edat legal i per convèncer els treballadors que es volen prejubilar de mantenir-se en el mercat laboral per més temps. Sordo va insistir que les negociacions encara són verdes. “Ni hi ha acord ni hi som a prop”, va insistir.

Josep Maria Àlvarez (UGT) criticava que incrementar els anys de vida laboral amb el plantejament del ministre Escrivá és “un caramel enverinat” i que la prima de 12.000 euros és “poc humana” quan hi ha treballadors de determinats sectors que “no hi arriben físicament”.

LES FRASES

Ni hi ha acord ni hi som a prop
Unai Sordo
Secretari general de CCOO a Espanya
Cal que es derogui la reforma del 2013 i es recuperin alguns punts de la del 2011
Ricard Bellera
secretari de Treball, Economia i Estudis CCOO de Catalunya

Limitar la jubilació parcial, perquè “se n’abusa”

Una altra de les mesures per acostar l’edat de jubilació real al límit que marca la llei, que és de 66 anys, seria, segons l’anomenat “pla Escrivá”, flexibilitzar l’adopció de la jubilació i limitar-ne l’“abús”, segons va dir el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

D’aquesta manera, l’executiu proposa que només es pugui concentrar en el primer any amb jubilació parcial fins al 60% de la jornada, i no pas el 100% com passa actualment. Amb tot, aquest sistema, en què el treballador treballa a temps complet el primer any i en el segon no treballa, es podria mantenir en alguns casos. Es tractaria, segons van puntualitzar fonts del ministeri, d’algunes activitats considerades perilloses o penoses o que comprometin la seguretat de tercers, i sempre que s’aprovi en el marc de la negociació col·lectiva, van assenyalar.

D’altra banda, la proposta del govern és no aplicar fins als 68 anys les clàusules de jubilació forçada amb caràcter general, de manera que es pugui millorar la taxa d’activitat dels treballadors més grans.

“La jubilació forçosa afectarà aquest any 2021 més d’un milió de treballadors”, va avisar el ministre Escrivá, dilluns passat, durant la seva compareixença davant la comissió parlamentària del Pacte de Toledo.

El secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, va recordar aquesta setmana al ministre que la majoria de les persones que es van jubilar anticipadament l’any 2019 ho van fer des de la desocupació i que una manera d’apujar l’edat mitjana en què es jubilen els treballadors és “crear ocupació”. “La solidaritat, que és la clau de volta per a la suficiència i la sostenibilitat del sistema de pensions, es construeix des de la negociació i l’acord”, considera Ricard Bellera (CCOO).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia