Economia

‘Hub’ d’economia digital a la Vall d’en Bas per atreure talent a les zones rurals

La Generalitat i el Mobile World Capital Barcelona impulsen una prova pilot amb 20 professionals d’entorns urbans

Puigneró diu que seran clau per repoblar-les

La Vall d’en Bas serà, a partir del mes de maig que ve, seu del primer Catalunya Rural Hub, una experiència pilot de la Generalitat i del Mobile World Capital Barcelona per atreure població i talent digital urbà a les zones rurals i estendre l’economia digital i la digitalització arreu del país. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, el va presentar ahir al Centre de Natura i Cultura de Can Trona, on els participants compartiran, en dos torns de deu persones, un espai de coworking i experiències.

A hores d’ara, ja s’han rebut 170 sol·licituds per cobrir aquestes places de diferents perfils professionals i edats. Els escollits –professionals autònoms, treballadors d’empreses del sector TIC i personal de l’administració pública– treballaran i viuran una setmana a la Vall. L’objectiu, segons el director de talent digital del Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí, és que treballin i visquin durant cinc dies en un entorn privilegiat, que el coneguin i interactuïn i que ho facin com si fos el seu dia a dia. Així, per exemple, viuran en un apartament, faran activitats esportives, lúdiques i d’oci i coneixeran de primera mà empreses com la Fundació La Fageda o Tavil, a les quals aportaran solucions digitals a reptes que se’ls plantejaran. “Volem que assimilin quin seria el seu dia a dia si optessin per viure i treballar en un entorn rural”, va remarcar Arrufí.

L’actual situació de pandèmia ha accentuat la tendència a deixar les grans ciutats. Un 8% de la població de Barcelona, per exemple, ha canviat la ciutat per entorns rurals. De fet, hi ha una tendència a repoblar àrees rurals o poc poblades des de fa dos anys. En aquest sentit, Puigneró va afirmar que la Generalitat ha posat fil a l’agulla per accelerar aquest procés, amb el desplegament de la fibra òptica i de les àrees de la tecnologia 5G. “El primer que faig quan visito un poble és demanar pel padró i el nombre d’alumnes a l’escola local, i hem detectat una tendència al creixement en aquest sentit, que s’ha produït gràcies a la connectivitat digital”, va afirmar ahir Puigneró.

D’altra banda, Jordi Arrufí va concretar que han escollit la Vall d’en Bas per a l’experiència pilot perquè ja hi ha entitats que fan acompanyament a professionals que s’estableixen de nou a la comarca de la Garrotxa, com Adrinoc o DinàmiG. Això no obstant, treballen per obrir nous hubs, entre d’altres, a la Cerdanya.

L’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, va remarcar que el Hub Rural és important tant per atreure com per retenir talent digital i hi va afegir que reforça la idea republicana de la igualtat d’oportunitats.

LES FRASES

Reivindiquem la ruralitat amb molt d’orgull, el talent no és propietat d’un entorn urbà
Lluís Amat
Alcalde de la Vall d’en Bas
Hi ha més oferta en l’economia digital que talent i ho accelera la pandèmia, i això és exclusiu del sector
Jordi Arrufí
Director de Talent Digital del Mobile World Capital Barcelona
El talent digital és un antídot contra el despoblament rural patit pel país durant la industrialització
Jordi Puigneró
Conseller de Polítiques digitals i Administració Pública


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia