Economia

Plantegen eliminar la reducció per fer la renda conjunta

El govern espanyol proposa canvis en la tributació dels matrimonis en l’IRPF

Estalviaria 2.392 milions d’euros

El govern espanyol planteja eliminar de manera progressiva la reducció per tributació conjunta a l’impost de la renda (IRPF) en considerar que “genera un desincentiu a la participació laboral del segon perceptor de renda”, que, diu, acostumen a ser dones. A més, suposaria un estalvi considerable, de fins a 2.392 milions d’euros. Aquesta mesura, en el cas de les unitats familiars integrades per ambdós cònjuges, pot arribar a ser de 3.400 euros, i s’aplica generalment en el cas que un dels dos no treballi.

La mesura, prevista dins el pla de recuperació, transformació i resiliència, s’adoptaria mitjançant l’establiment d’un règim transitori, segons l’agència Efe.

La reducció en la base imposable de l’IRPF per tributació conjunta és, doncs, de 3.400 euros per als matrimonis i de 2.150 euros en les famílies monoparentals.

L’Agència Tributària preveu rebre uns 3,5 milions de declaracions conjuntes en la campanya de la renda del 2020, un 7,1% menys, seguint la tendència decreixent dels darrers anys.

La proposta del govern recull la recomanació que l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) feia en l’informe de revisió de la despesa pública en beneficis fiscals, publicat el juliol del 2020.

L’Airef advocava per la supressió del sistema de tributació conjunta, que suposa una pèrdua de 2.392 milions d’euros, pel desincentiu que suposa, alhora que reconeixia que compleix amb l’objectiu de beneficiar les llars amb un únic perceptor de rendes. Al seu lloc, proposava incentius per a la incorporació de les dones a la feina.

Pensions i ocupació

El pla de recuperació també apunta que la futura reforma de les pensions “revisarà el procediment d’integració de buits de cotització”, és a dir, dels períodes en els quals no s’hagi treballat, “per atendre la realitat d’unes trajectòries laborals cada cop més fragmentades” i que està molt associada a la temporalitat de joves i dones.

Pel que fa a les mesures laborals, el pla vol simplificar les modalitats de contractació, la regulació adequada dels contractes de formació, la promoció dels contractes fixes discontinus per a activitats estacionals i la penalització quan es faci un ús excessiu de la contractació de molt curta durada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia