Economia

Catalunya és el segon territori de la UE on més ha pujat la taxa d’atur juvenil després del primer esclat de la Covid

UGT denuncia “l’adultcentrisme” arreu del continent, amb el doble d’atur, temporalitat i parcialitat en els joves

Catalunya és el segon territori de la Unió Europea on més ha pujat la taxa d’atur després del primer esclat de la Covid, amb un augment del 4,8%, entre el 2019 i el 2020. La desocupació entre joves es va disparar del 19,9% al 24,6%, molt per sobre de la mitjana europea, que va passar de l’11,4% al 12,5%. L’únic país que va veure un increment superior va ser Estònia (+5,2%). Catalunya està en la segona posició del rànquing d’augment de desocupació juvenil empatada amb Lituània. Així ho constata l’informe ’’La situació juvenil a Europa. Anàlisi sociolaboral’, elaborat per Avalot – Joves de la UGT. La portaveu, Elena Álvarez, ha denunciat “l’adultcentrisme” al continent, on els joves pateixen el doble d’atur, temporalitat i parcialitat.

Aquest fet, però, és més problemàtic a Catalunya on els volums d’atur són molt més alts. Per exemple, la desocupació juvenil se situa prop del 25%, cinc vegades més que a Alemanya (5,2%) o amb una temporalitat que és un 20,5% superior a la mitjana dels 27 països europeus.

D’altra banda, pel que fa a la parcialitat, l’informe constata que Catalunya és un dels països on més diferència hi ha entre la parcialitat de les persones joves i adultes.

“Hi ha una discriminació cap als joves dins del mercat laboral i no ens podem beneficiar d’ajudes perquè només el 10% de la gent jove pot accedir a una prestació d’atur, ni a l’ingrés mínim vital, ni a la renda garantida. Si ens trobem sense feina, estem desemparats”,ha dit Álvarez.

Per això, la portaveu d’Avalot ha reclamat que es posi sobre la taula solucions a aquesta “discriminació” que passin per polítiques actives d’ocupació “estables i duradores”. “No es poden fer polítiques de sis mesos o un any, perquè això no és garantia de res”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia