El grup químic Ercros acomiadarà 51 treballadors a Flix i 28 a Tarragona

L'empresa va presentar ahir un pla d'ajust que afecta 410 empleats a tot l'Estat, un 22% de la plantilla

La crisi econòmica afecta tots els sectors, i el químic no n'és cap excepció. «La indústria se'n ressent, de la crisi, i Ercros no se n'ha pogut escapar», va manifestar ahir la secretària general del grup químic, Teresa Conesa, per justificar el pla d'ajust de la companyia. «La nostra producció de plàstics va molt lligada a la construcció, les coles per al moble i les pintures per a l'automoció», va dir Conesa per posar-ne tres exemples.

El pla preveu l'acomiadament de 271 treballadors i la suspensió temporal de contractes de 139 més, és a dir, que afecta 410 persones a tot l'Estat, un 22% de la plantilla. I en el cas de Catalunya seran 113 treballadors del grup químic els afectats pel pla d'ajust. La planta on es preveuen més acomiadaments serà la de Flix, on 51 treballadors perdran la feina i se suspendrà el contracte a 24 més. En el cas de Tarragona, Ercros acomiadarà 28 treballadors, als quals se n'han d'afegir 5 més de la planta de Tortosa i 5 més de la de Cerdanyola. «L'estructura de la companyia està sobredimensionada respecte a la demanda del mercat, per la qual cosa és necessari fer una retallada de costos i aturar les plantes que no són rendibles», va explicar Conesa.

Sense negociar

Els sindicats van criticar ahir el pla d'ajust del grup químic, «perquè no s'ha negociat». En un comunicat conjunt, la federació d'indústries tèxtils, químiques i afins (Fiteqa) de CCOO i la federació d'indústries afins de la UGT van exposar que el pla d'ajust ha trencat el model de negociació que Ercros ha fet servir fins ara, ja que s'ha presentat sense cap negociació prèvia. «Es pretén limitar la negociació als trenta dies establerts legalment, sense valorar les possibles conseqüències negatives d'aquesta decisió», diuen CCOO i la UGT. Tots dos sindicats han convocat amb caràcter d'urgència l'executiva respectiva, per valorar la situació i elaborar una resposta conjunta. Amb tot, Ercros va destacar ahir la seua voluntat negociadora, tot i que no va concretar quan presentarà l'ERO al Departament de Treball, una mesura que els sindicats calculen que arribarà en el termini d'un parell de setmanes. «La nostra voluntat és arribar a un acord amb els sindicats, i esperem tenir aprovat l'expedient de regulació d'ocupació abans de l'estiu», va dir la secretària general d'Ercros.

48 milions d'euros anuals d'estalvi

El grup Ercros estima que el pla d'ajust li permetrà estalviar-se 48 milions d'euros anuals. A més de la retallada de personal que aplicarà a les plantes catalanes amb prop d'un centenar d'acomiadaments, més 24 suspensions temporals de contracte, el grup químic preveu el tancament definitiu de la planta de clorometà, electròlisi i d'EDC de Palos (Huelva), de la qual acomiadarà els 123 treballadors que té en plantilla. També aplicarà una reducció de la plantilla als centres d'Almussafes (Ribera Baixa), Aranjuez (Toledo) i Cartagena (Múrcia). Unes altres mesures del pla d'ajust consisteixen en la retallada de l'estructura de la corporació i de la superfície de les oficines centrals, com també la renegociació de contractes de subministraments i serveis. L'empresa té en marxa un pla de millora de l'eficiència des del 2007, que li ha permès pal·liar l'impacte de la crisi el 2008, un any que el grup que presideix Zabalza va tancar amb unes pèrdues de 203,4 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.