Flix diu «no» al pla d'ajust d'Ercros

Centenars de persones es concentren davant l'ajuntament en la primera de les mobilitzacions contra els acomiadaments

«Per una comarca de futur no als acomiadaments», « al futur de Flix» i «No als acomiadaments», són algunes de les pancartes i les consignes que van cridar ahir els prop d'un miler de veïns de Flix (la localitat té 4.000 habitants) que van manifestar-se contra els acomiadaments d'Ercros. La planta més afectada pel pla d'ajust del grup químic a Catalunya és, sense cap dubte, la de Flix. «Fa molts anys que l'empresa no inverteix en investigació i nous productes a Flix, i això ens fa témer que es produirà un degoteig constant d'acomiadaments», va lamentar el president del comitè d'empresa d'Ercros a Flix, Jaume Prunera. I va recordar que l'última inversió significativa va ser l'obertura de la secció de clorometà, precisament la que ara el grup químic ha decidit tancar i on treballen de manera directa 20 persones. «Ens adonem de les intencions de l'empresa, que no dialoga amb el comitè, però volem que sàpiguen que la gent de Flix tenim la mateixa categoria que els de Barcelona», va afegir Prunera. En aquest sentit, Ercros planteja 5 acomiadaments a Cerdanyola, 29 a Tarragona i 5 més a Tortosa.

La manifestació va tenir el suport de l'alcalde de Flix, Pere Muñoz, i dels portaveus dels grups polítics a l'Ajuntament, així com del director dels serveis territorials de Cultura a l'Ebre, el flixanco Xavier Vega. Muñoz confia que l'empresa haja fet un plantejament de màxims «perquè si no serà un drama». Així, l'alcalde recorda que en la darrera dècada Flix ja ha perdut un miler d'habitants per la retallada de plantilla a la fàbrica, que als anys 80 tenia 900 treballadors. A més, Muñoz estima que un centenar de treballadors indirectes es veuran afectats pel pla d'ajust. Per aturar el pla, el comitè planifica altres mobilitzacions i la propera serà divendres que ve, quan els treballadors tallaran l'eix de l'Ebre.

7,68 milions de pèrdues el primer trimestre

Precisament ahir Ercros va fer públic el resultat econòmic del primer trimestre de l'any, en què sosté que ha perdut 7,68 milions d'euros (després de comptabilitzar amortitzacions i resultats financers), respecte dels 3,61 milions que va perdre els primers tres mesos del 2008. Segons el grup químic la xifra de negoci ha estat de 158,75 milions d'euros, un 26% inferior a la de l'any anterior, un fet que atribueix al deteriorament de la demanda el darrer trimestre del 2008. Amb tot, la companyia que presideix Antonio Zabalza preveu un repunt de l'activitat els dos trimestres centrals de l'any, així com una correcció en la diferència que hi ha entre el cost de les matèries primeres i els preus dels productes venuts. A més, la intenció d'Ercros és poder aplicar el pla d'ajust a partir de l'estiu amb l'objectiu d'adequar l'estructura productiva a la caiguda de la demanda, amb una reducció de costos de 48 milions d'euros anuals. Al conjunt de l'Estat, acomiadarà 271 treballadors i suspendrà el contracte a 139 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.