Economia

Pujada de tipus ben aviat

Dijous vinent, 7 d'abril, tindrà lloc la reunió mensual de política monetària del BCE i sembla que hi haurà una pujada fins a un 1,25% de 25 punts bàsics en els tipus d'intervenció. La primera conseqüència ja s'ha vist en els terminis més curts de la corba dels tipus, amb una pujada de l'euríbor a tres mesos fins a nivells de l'1,24%, des de l'1,10% del 3 de març passat, data de l'última reunió del BCE.

En la corba de tipus europea s'hi reflecteix que a final del 2011 s'espera que els tipus d'intervenció assoleixin l'1,75%. Considerem alta la probabilitat que els comentaris del BCE siguin suaus. Dijous es van saber les necessitats de capital dels bancs irlandesos, que van pujar a 24.000 milions d'euros, per sota dels 35.000 milions que s'hi havien reservat i en la banda alta de les últimes estimacions de resultats de les proves d'estrès (entre els 18.000 i 27.500 milions d'euros).

Els grans esforços que es demanaran al sector bancari irlandès són la venda de 70.000 milions d'euros en actius fins al 2013, descarten l'escenari de reestructuració del deute dels bancs esmentats fet que, a curt termini, és una bona notícia per al sector.

Pel que fa a les companyies, als Estats Units, les referències de resultats que vam conèixer la setmana passada van ser positives en termes generals, i hi van destacar els d'Oracle, que van ser rebuts pel mercat amb alces superiors al 5% aquesta setmana. Per la seva banda, la minorista Best Buy i la constructora Lennar van millorar les estimacions de consens, tot i que sobretot Lennar va continuar mostrant feblesa, amb una caiguda en la cartera de comandes del 12%. Això va rebre el càstig del mercat amb caigudes del 4,2%, des que van presentar els seus resultats el dia 29 de març.

La campanya oficial del primer trimestre del 2011 als Estats Units comença el proper 11 d'abril, amb els resultats d'Alcoa. En els últims sis mesos, les revisions per als beneficis per acció del 2011 van millorar més d'un 2,5%.

A Europa, els últims sis mesos les revisions han anat lleugerament a la baixa en el conjunt de l'Eurostoxx. Les expectatives de creixement de beneficis el 2011 superen lleugerament el 10% en el cas de l'Íbex-35 i el 13% en l'Eurostoxx 50, i a l'Stoxx 600 i a l'S&P 500 ja s'estimen creixements superiors al 16%. A part de les incerteses al voltant de Líbia i el Japó, que encara persisteixen, també es manté una dosi de dubtes pel procés de reordenació del sistema financer, en què destaquen el trencament de la SIP Banco Base i el futur de la CAM, un aspecte que pesa en el sector.

El Banc d'Espanya s'ha donat de termini fins al 14 d'abril per ratificar els plans presentats per les diverses entitats. Un altre aspecte que llasta l'evolució dels bancs perifèrics (sobretot a Itàlia) és l'expectativa de més anuncis d'ampliacions de capital. Aquest context ens porta a mantenir la nostra preferència per la borsa europea core en relació amb els perifèrics, incloent-hi l'espanyola, tot i que els mercats la continuen diferenciant dels perifèrics més castigats. Per aquesta raó també hem retallat sobretot a Itàlia en la nostra cartera europea. En els mercats són referències a l'alça: 10.950 a l'Íbex-35, 3.040 a l'Euro Stoxx 50 i 1.370 a l'S&P 500. Suports rellevants: 10.500, 2.890 i 1.300 respectivament. El pitjor és la falta de volum i la poca volatilitat. Pel que fa a valors, també han sortit bé les apostes per Saint Gobain, Arcelor Mittal, Siemens, Daimler i AXA a Europa.

Aquesta setmana reduirem en bancs italians, apujarem en francesos i donarem preponderància a Air Liquide, Bayer, Total i Repsol. A l'Estat espanyol, continuem apostant per allunyar-nos dels principals de l'índex (sobretot BBVA i Santander) i sobreponderem Ferrovial, OHL, Repsol, Gamesa i Inditex. Finalment, aquesta setmana hem tret Telecinco pel fet que esperem que hi hagi revisions a la baixa d'estimacions de consens.

Nicolás Fernández és director d'Anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.