Economia

Neutralitat a l'espera de més bons preus

Els principals índexs de renda variable es van corregir a la baixa. Ho van fer lleugerament a Europa i als EUA i, amb més força, a Llatinoamèrica i a l'Àsia en una setmana en què les sorpreses positives en la campanya de resultats als EUA van perdre una mica de pistonada i els indicadors econòmics van mostrar certa moderació. Aquesta setmana, a Europa, les primes de risc s'han relaxat lleugerament i els mercats han descartat, d'una banda, una probabilitat més gran que el rescat de Portugal s'aprovi finalment. Sobre aquest afer, a Finlàndia, el partit més votat en les últimes eleccions va marcar el dia 9 de maig com a límit per donar el vistiplau d'aquest rescat. Aquesta decisió arribaria a temps perquè el rescat s'aprovi després, en la reunió que l'Ecofin celebrarà els dies 16 i 17 de maig, un cop coneguts els detalls de l'acord assolit per Sócrates per a Portugal (sense gaire sorpreses). D'altra banda, els mercats també veuen clar que hi haurà menys probabilitats que el deute grec s'hagi de reestructurar a curt termini (ja s'especula amb la possibilitat que se'n puguin ampliar els terminis). En aquest sentit, es va continuar consolidant el més gran distanciament entre les primes de risc dels perifèrics grans (Estat espanyol i Itàlia) respecte als petits (Grècia, Irlanda i Portugal), a favor dels primers.

A la zona euro, també hi va pesar, en negatiu, la dada de la inflació preliminar de l'abril, que va repuntar fins al 2,8% amb relació al 2,7% anterior. Això, acompanyat de la reunió del BCE, va deixar clar que no hi hauria alces en els tipus addicionals abans de l'estiu.

Pel que fa als resultats empresarials, als EUA se n'han publicat més del 75% de l'S&P 500 i el percentatge de sorpreses positives continua en la bona línia de les campanyes precedents, en nivells de prop del 70% en relació amb la mitjana històrica del 59,9%. No obstant això, en l'última setmana hem vist com es moderava l'ímpetu inicial en les sorpreses positives. A Europa, de les companyies que segueix el consens de Bloomberg de l'Stoxx 600, més de la meitat n'han presentat comptes, amb un percentatge de sorpreses positives semblant al de les campanyes passades, de nivells de prop del 60%. Destaquem les sorpreses positives reportades en els sectors de primeres matèries, farmàcia i tecnologia, tant pel que fa al benefici per acció com a vendes. El sector de l'energia destaca sobretot per la línia d'ingressos.

L'estadística, que en tots els resultats elaborem per a l'Eurostoxx 50 i IGBM sobre l'evolució de vendes i previsions, ens diu que fins ara podem comprovar que prop d'un 90% de les companyies analitzades en l'ES50 creixen en vendes en relació amb el 77% de l'IGBM. En tots dos casos, les sorpreses positives en benefici per acció superen el 60%, tot i que en l'ES50 les companyies ja es mostren més positives amb les expectatives a mitjà termini que en l'IGBM (53% amb relació al 46%). Amb tot, en l'últim mes les expectatives de BpA'11 en l'S&P 500 han anat a l'alça i, a Europa, a la baixa.

Als EUA, entre els resultats que se sabran la setmana que ve, hi destaquem els de Walt Disney i Cisco. Tot i que algunes incerteses que ressenyàvem la setmana passada s'han anat esvaint (avenços en el pla de rescat de Portugal i menys probabilitat que Grècia reestructuri el seu deute a curt termini tot i que n'allargui els terminis), i que en bona part s'han descartat, pensem que el que el mercat necessita és fer un descans després de les últimes alces mentre espera les proves d'esforç de la banca i les confirmacions perifèriques. Mantenim la nostra preferència per Europa, davant dels EUA, i d'Europa davant de l'Estat espanyol. En aquesta línia, mantenim el nostre risc controlat en les recomanacions: que hi hagi posicions més neutrals a l'espera de més bons preus d'entrada.

Nicolás Fernández Picón és director d'Anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.