Gran angular

Objectius de desenvolupament del mil·lenni després de 2015

Els dies 25 a 27 de març està programada a Bali la quarta reunió del grup d'alt nivell creat pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, per analitzar de quina forma han evolucionat els indicadors de desenvolupament que va establir l'Assemblea General de les Nacions Unides al setembre de 2000 amb objectius a assolir pel 2015 i quins haurien de ser els objectius que la societat internacional adopti per després del 2015 en matèria d'eradicació de la pobresa i de desenvolupament sostenible.

Com és sabut, les Nacions Unides han impulsat la lluita contra el subdesenvolupament i la pobresa d'una part de la humanitat des de poc després de la seva creació a la fi de la Segona Guerra Mundial i amb més intensitat després del procés de descolonització de finals dels cinquanta del segle passat.

Les Nacions Unides van impulsar en el seu dia els Decennis del Desenvolupament i han creat iniciatives tals com el Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament, la Conferència de les Nacions Unides pel Comerç i el Desenvolupament, l'Organització de les Nacions Unides pel Desenvolupament Industrial i altres.

Fruit del malestar que van crear en alguns països endarrerits les polítiques derivades de l'ultraconservador Consens de Washington, les Nacions Unides van llançar tot un seguit de grans conferències internacionals durant els vuitantes i els norantes: conferència de Rio de 1992 sobre desenvolupament i medi ambient; conferència del Caire sobre població el 1994; conferència sobre les Dones a Pequín al 1995, conferència sobre hàbitat a Istanbul al 1996; conferència sobre la joventut a Lisboa al 1998, i d'altres com les conferències sobre els països mes endarrerits.

A cada una d'aquelles conferències es va aprovar un pla d'acció per lluitar contra diferents aspectes de la pobresa i les Nacions Unides van decidir que a l'assemblea general del setembre del 2000 els llavors 189 estats membres aprovessin una sèrie d'objectius quantificables que haurien d'aconseguir-se pel 2015: reducció de l'extrema pobresa i la fam a la meitat del que existia al 2000, fer universal l'educació primària, promoure la igualtat de sexes, reduir la mortalitat infantil, millorar la salut maternal, combatre la sida i altres malalties transmissibles, assegurar un desenvolupament durable i, finalment, aconseguir crear un partenariat mundial pel desenvolupament, canviant a favor dels països pobres les regles de joc comercial, financer, de deute, i promoure un augment de les ajudes dels països rics als països pobres, millores en la transferència de tecnologia, etcètera.

Alguns dels objectius que es van fixar al 2000 ja s'han aconseguit en molts països. La pobresa absoluta que al 1990 afectava el 47% de la humanitat, al 2008 ja no s'estenia més que al 24%; l'objectiu de l'accés de la població mundial a l'aigua potable s'ha fins i tot superat en relació al que s'havia previst.

PAÏSOS SUBSAHARIANS.

Els objectius de mortalitat infantil i materna no s'han aconseguit globalment i són molts els països subsaharians endarrerits respecte als set Objectius del Mil·lenni de caràcter més nacional. El vuitè objectiu del mil·lenni, que volia impulsar un partenariat mundial a favor del desenvolupament, no ha recollit els resultats esperats: no s'ha avançat, per exemple en la Ronda de Doha que havia de crear un sistema de comerç mundial més favorable per als països pobres, els fluxos d'ajuda financera al Tercer Món no han crescut cap al 0,7% del PIB dels països donants pels problemes fiscals als països donants, resulta impossible arribar a solucions globals de protecció del medi ambient, etcètera.

D'ençà que es van fixar els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni l'any 2000, el món ha canviat molt i ja es pensa que caldria establir nous objectius per després de 2015. El secretari general de l'ONU va crear el 2012 un panell d'alt nivell compost per 27 altes personalitats eminents perquè presentessin propostes a l'Assemblea General de l'ONU sobre els objectius que caldria impulsar a partir del 2015.

El grup -compost entre d'altres membres pel primer ministre britànic, els presidents de Libèria i Indonèsia, el comissari europeu amb atribucions de Desenvolupament i diferents ministres i caps d'agències de desenvolupament, ONG universals i caps d'empreses multinacionals- està avançant en els seus estudis sobre la base que el nostre món de 2013 és molt diferent a l'existent al 2000: ara estem més sensibilitzats que llavors sobre la qüestió de la sostenibilitat i l'Agenda Verda, som conscients del canvi de pes dels actors internacionals amb el fort creixement dels BRICS (Brasil, Rússia, l'Índia, Xina i Sud-àfrica) i de les transaccions sud-sud, la necessitat de lluitar contra el perill proteccionista, els desequilibris pressupostaris a molts països, el perill de guerra de divises, un proteccionisme a l'alça, l'alta desocupació, la manca de sectors creadors d'ocupació, etcètera.

MÉS CONTUNDÈNCIA.

Al mateix temps, el grup dels 27 ha constatat que cal ser molt més contundent respecte al vuitè objectiu de desenvolupament del mil·lenni de fer avançar el partenariat global en temes tals com el reestímul a les inversions internacionals, la protecció quant a canvi climàtic i contaminació, l'estímul a la transferència de tecnologia i multinacional o la funció de les multinacionals i el sector privat per impulsar el desenvolupament.

Els nous temps exigeixen noves fites i tant el panell de Nacions Unides com els experts aglutinats per la Comissió Europea o pel Comitè d'Ajuda al Desenvolupament de l'OCDE, com altres institucions de cooperació i ONG de desenvolupament, s'estan afanyant per anar configurant quins haurien de ser els objectius de desenvolupament que hauran de consolidar o substituir els objectius actualment en vigor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.