Els comerciants de Ribes troben a faltar el suport de l'Ajuntament

L'ACIR diu que no ha estat consultada sobre la futura zona de vianants

«No hi ha sector que s'escapi de la crisi, però tots els relacionats amb la construcció i amb el tema immobiliari són els més afectats», explica el president de l'ACIR, que assenyala que la situació de Ribes és la mateixa «que la de la resta del país»; els establiments que venen «productes de primera necessitat», com per exemple supermercats o farmàcies, estan «una mica millor que altres sectors». «Fa temps que la situació ha començat a ser preocupant, la majoria de comerços van subsistint per aguantar, però hi ha un límit», diu el president de l'associació de comerciants ribetans. Al nucli han anat tancant alguns establiments, «però no només es tracta dels que han tancat, sinó dels que ho hauran de fer», hi afegeix Emens.

Èxit de la campanya

Per afrontar els problemes econòmics i incentivar les compres, l'ACIR ha realitzat una campanya «anticrisi» a la tornada de les vacances, que ha regalat vals de 200, 100 i 50 euros entre els clients. «La veritat és que estem molt contents, perquè la campanya ha funcionat molt bé, per sobre de l'esperat», explica el representant dels comerciants. Alberto Emens afirma que l'any que ve, en les mateixes dates, podria repetir-se la iniciativa; de moment, però, l'associació ha començat a treballar en la campanya de Nadal, que millorarà notablement la il·luminació del nucli de Ribes i que tindrà actuacions i espectacles al carrer, en horari comercial, «per intentar atreure gent als comerços».

La poca participació dels mateixos associats a l'entitat és un dels problemes que afronta l'associació. «Hi ha poca implicació, la crisi hi influeix, perquè la gent dedica tot el temps que pot al seu negoci», explica el president de l'entitat. Després d'una crisi per falta de candidats a assumir la seva direcció, l'ACIR disposa d'una junta de cinc membres que Emens presideix des del març.

A banda de la crisi econòmica, un dels problemes que dificulta el desenvolupament del comerç de Ribes és que el nucli no disposi «d'una zona comercial definida», segons el representant de l'ACIR. «Sitges la té, i Vilanova, i Vilafranca, però a Ribes no la tenim», diu Emens.

Sense parc d'oci

El president de l'ACIR critica que el que havia d'haver estat «un parc d'oci», en referència a la rambla del Garraf, només disposi d'establiments comercials. «La part que ens hauria beneficiat és la d'oci, i d'oci no hi ha res», hi afegeix. En aquest sentit, Alberto Emens demana més col·laboració a l'Ajuntament pel que fa a facilitar infraestructures perquè l'entitat pugui celebrar actes al carrer. «La meva opinió és que no s'ha tingut un bon feeling amb l'Ajuntament, sempre ens diuen que estan disposats a col·laborar, però no acabem d'aconseguir el suport que voldríem», diu el president de l'ACIR. En aquest sentit, Emens explica que l'associació ha presentat tres projectes per fer actes al carrer i atraure clients, però no han tingut el vistiplau de l'Ajuntament a l'hora, per exemple, de permetre el tancament de carrers durant unes hores.

«Aquí ningú no ens ha vingut a preguntar res»

El projecte municipal de la nova zona de vianants de Ribes, als carrers Nou i Comerç, no s'ha consensuat amb l'Associació de Comerciants, segons el seu president. «Mai no es consulta els afectats», assegura Alberto Emens. «La meva opinió personal és que no ajudarà a augmentar l'activitat econòmica, perquè en aquests carrers hi ha només dos o tres comerços», assegura. El president de l'entitat també es mostra indignat pel fet que el govern municipal (PSC, ICV i ERC) no hagués informat del projecte de construcció del mercat municipal de les Roquetes –que es construirà enguany– els comerciants de Ribes. «Ningú de l'Ajuntament va parlar amb nosaltres per informar-nos o preguntar-nos sobre el projecte», diu Emens. «Sí que ens van convidar a la roda de premsa en la qual es presentava el projecte, però què hi havíem d'anar a fer, de figurants, quan ja hi havia tot el peix venut?», sosté el president de l'entitat. Així, Emens critica la falta de diàleg de l'Ajuntament pel que fa al projecte, i que després, a sobre, l'equip de govern volgués que els representants de l'entitat «sortissin a la foto». Tot i això, l'ACIR mostra el seu suport a la Unió de Comerciants i Empresaris de les Roquetes (UCER), que està d'acord amb la posada en marxa del mercat. «Si la UCER hi està d'acord, nosaltres els donem suport», explica el president de l'associació ribetana.

L'alcalde, Josep Antoni Blanco, ha assegurat que Ribes no disposarà de cap mercat municipal «ni a curt ni a mitjà termini», en tenir diferents hàbits de compra a les Roquetes; Albero Emens, però, creu que «un mercat ben muntat» podria funcionar també a Ribes. «Aquí fan falta moltes coses, i no es fa res de res», assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.