La història en femení

El diari d’avui, un homenatge a les dones oblidades de la història

El Punt Avui, d’acord amb l’Institut Català de les Dones, destaca avui biografies de dones molt diverses que han fet aportacions històriques tan destacades com desconegudes

AGNÈS ROTGER
AUTORA DEL LLIBRE ‘ELLES!’, UNA RECOPILACIÓ DE 65 BIOGRAFIES DE DONES CATALANES, MOLTES DESCONEGUDES

“Totes van pagar un preu altíssim per la seva llibertat”

model ·

“És bàsic tenir aviat una presidenta de la Generalitat”

“Vaig procurar que tinguessin papers diferents en la història”

Sóller, 1883 - Palma, 1959 //
Política i poeta

El compromís amb la cultura de Maria Mayol

FUNDADORA DEL FOMENT DE LA CULTURA DE LA DONA DE SÓLLER, UN ESPAI D’APRENENTATGE PER A ELLES, VA FREQÜENTAR EL GRUP DE POETES DE L’ESCOLA MALLORQUINA I VA SER LA PRIMERA DONA BALEAR A PRESENTAR-SE A UNES ELECCIONS.

Girona, 1878 - Barcelona, 1964 //
Pedagoga

Celestina Vigneaux, una mestra de cap a peus

MESTRA VOCACIONAL, NO ES VA CONFORMAR AMB LA DOCÈNCIA I ES VA PASSAR LA VIDA ESTUDIANT I POSANT EN PRÀCTICA ACCIONS DIRIGIDES A LA INNOVACIÓ PEDAGÒGICA QUE, PER A ELLA, PASSAVEN PER UN ENSENYAMENT LLIURE I CREATIU.

Vila de Gràcia, 1878 - París, 1954 //
Militant anarquista

Salut Borràs i Saperas, lluitadora anarquista

NASCUDA EN EL SI D’UNA FAMÍLIA ANARQUISTA, TOTA LA SEVA VIDA VA GIRAR AL VOLTANT DE LA DEFENSA D’AQUEST MOVIMENT. LES SEVES IDEES LA VAN PORTAR FINS A MÈXIC, ON VA LLUITAR EN LA REVOLUCIÓ D’EMILIANO ZAPATA.

Girona, 1892 - Berga, 1974 //
Escriptora i violoncel·lista

Aurora Bertrana, a la recerca del paradís

TOT I SER UNA GRAN INTÈRPRET DE JAZZ, LA VIDA ESTÀNDARD NO ERA PER A ELLA, I HO VA DEMOSTRAR EN TOTS ELS ASPECTES POSSIBLES. ESCRIPTORA, AVENTURERA I INCONFORMISTA, RES NO L’ATURAVA. RES, FINS QUE VA ARRIBAR LA GUERRA.

Barcelona, 1872-1949 //
Pedagoga

La revolució femenina de Bonnemaison

FUNDADORA DE LA BIBLIOTECA POPULAR DE LA DONA, VA CREAR UN ESPAI ON ELLES PODIEN APRENDRE, EN LA MESURA DEL POSSIBLE, ELS ENSENYAMENTS DE LA UNIVERSITAT, UNA INSTITUCIÓ A QUÈ TENIEN PROHIBIDA L’ENTRADA. I D’UN PROJECTE MODEST, EN VA SORGIR UN GRAN ÈXIT.

L’Escala, 1869-1966 //
Escriptora

Caterina Albert, la dona rere la màscara

EN UNA ÈPOCA EN QUÈ LA DONA ENCARA ES TROBAVA RECLOSA ENTRE LES QUATRE PARETS DE LA VIDA PRIVADA, ALBERT ES VA CONVERTIR, SENSE SER-NE CONSCIENT, EN LA PRIMERA ESCRIPTORA FEMINISTA DE LA LITERATURA CATALANA.

Barcelona, 1863-1938 //
Contralt

Emerenciana Wehrle, mestra de cantants

DURANT MOLT DE TEMPS, L’ASSOCIACIÓ MUSICAL DE BARCELONA NOMÉS VA TENIR TRES DONES SÒCIES. ELLA N’ERA UNA. DIRECTORA DE LA PRIMERA CORAL FEMENINA DE L’ORFEÓ CATALÀ, VA SER UNA GRAN INTÈRPRET I UNA MILLOR PEDAGOGA MUSICAL.