1a divisió

Diumenge sense futbol

La lliga i els jugadors s'enroquen en les seves posicions i la vaga en la primera jornada de lliga ja és irrevocable

Divendres buscaran un acord per desconvocar la vaga i pactar com recuperar els partits ajornats

La controvertida reunió d'ahir entre la Lliga de Futbol Professional (LFP) i l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) no va significar cap pas endavant en l'acostament entre les dues parts per intentar desconvocar la vaga per a la primera jornada de lliga. Aquest cap de setmana, doncs, la primera i la segona divisió de futbol quedaran aturades irrevocablement per primer cop des del 1984.

Les negociacions, però, no s'aturen. Per divendres hi ha convocada una altra reunió amb l'objectiu de salvar la segona jornada de lliga i pactar una fórmula per recuperar els partits ajornats. Serà una empresa d'allò més difícil, sobretot perquè tant la LFP com l'AFE continuen enrocades en les seves posicions. De fet, la reunió d'ahir va servir només per tornar a exposar les de cada part. I prou. Ningú no es va desviar ni un mil·límetre dels seus arguments monolítics. La trobada es va celebrar en un clima de tensió que va posar de manifest el desacord total entre la lliga i l'AFE, oimés després d'haver demostrat dimarts que ni tan sols són capaços d'acordar hora i lloc per convocar una simple reunió.

No s'entenen

“Les posicions estan molt distanciades, fins i tot més que abans”, va dir el gerent de l'AFE, Luis Gil, que va substituir el president Luis Rubiales perquè acabava de ser pare. També va acusar la lliga de no “voler retallar les distàncies” que els separen. “Estem reclamant els drets dels jugadors, aquí ningú demana més diners”, va reblar. El president de la LFP, José Luis Astiazarán, va considerar que l'AFE “ha tensat molt la corda”, i va assegurar que la seva institució ja ha fet algun pas endavant: “Hem aprovat un sistema de control econòmic i un fons de garantia concursal. Això garanteix una sèrie de quantitats importants per a aquells jugadors amb problemes amb els seus equips.” Astiazarán va explicar que no són més d'un 20 per cent els futbolistes amb problemes i, en un exercici de cinisme, va comparar aquest percentatge amb la taxa d'atur actual. “Almenys els futbolistes tenen feina”, va arribar a dir.

Tant l'AFE com la LFP es van mostrar oberts a continuar parlant divendres. A més d'intentar aturar la vaga en la segona jornada de lliga, també hauran de pactar com es recuperen els partits ajornats. Una proposta seria moure totes les jornades una setmana enrere, però sembla que la més factible és començar la lliga en la segona jornada i recuperar la primera presumiblement el 2 de maig, única data lliure disponible.

El que demana l'AFE és una sèrie de cúmuls impossibles
Manuel Llorente
PRESIDENT DEL VALÈNCIA
Volem garantir que no calgui recórrer a cap fons de garantia perquè s'apliqui la llei de l'esport
Luis Gil
GERENT DE L'AFE
L'AFE no ha cedit en res en aquest temps. Al contrari, enmig del procés manté la posició de màxims, planteja el tot o res i convoca la vaga
És una vaga estèril perquè la LFP ja ha arribat al màxim de les seves possibilitats
José Luis Astiazarán
PRESIDENT DE LA LFP

Quarta vaga que té èxit

L'última convocatòria de vaga que va acabar amb èxit –aquesta serà la quarta– es remunta al setembre del 1984, la temporada en què el Barça de Terry Venables va guanyar la lliga. Una jornada es va jugar amb juvenils i la següent no es va disputar perquè la Magistratura va prohibir-ne l'alineació. La primera vaga va tenir lloc el 1979, en la 23a jornada. Els jugadors van protestar pel dret de retenció i van demanar cotitzar a la Seguretat Social i que s'eliminés el límit d'edat per jugar a tercera divisió (23 anys). El setembre del 1981 es va anul·lar la primera jornada perquè alguns clubs no pagaven i perquè els jugadors no estaven d'acord amb l'obligació d'alinear jugadors sub-20. A partir del 1984, la resta de convocatòries de vaga es van aixecar fins a l'actual, que com a mínim afectarà la primera jornada de lliga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.