Futbol català

Un triumvirat molt exclusiu

En molt poques ocasions Catalunya ha disposat d'un tercer equip en la primera divisió del futbol estatal. En els últims 25 anys, només ha passat un cop

Més enllà del Barça i l'Espanyol, consolidats en l'elit, l'experiència d'altres equips catalans a primera divisió ha estat molt curta

Catalunya té la sort de tenir dos clubs molt consolidats en la primera divisió. El FC Barcelona ha disputat totes les edicions de la lliga estatal al màxim nivell, mentre que l'Espanyol ha jugat 79 de les 82 edicions. A diferència d'altres punts de l'Estat, el que no s'ha aconseguit mai és que un tercer club català disputi durant un període llarg de temps la primera divisió. En total, set equips del Principat han arribat a primera, però només el Sabadell, deixant de banda el Barça i l'Espanyol, hi ha tingut presència durant més de deu temporades.

L'objectiu que persegueix el Girona és convertir-se en el tercer representant català a primera divisió el curs vinent, un fet que no succeeix des de la campanya 2006/07, en què van prendre part els dos grans clubs barcelonins i el Nàstic de Tarragona. El triumvirat d'equips catalans al màxim nivell del futbol s'ha repetit en 17 ocasions, tot i que aquesta coincidència cada cop ha estat menys freqüent. L'últim precedent abans del curs 2006/07 cal anar-lo a buscar en la temporada 1987/88. També cal destacar que en les ocasions que tres equips de Catalunya han jugat a primera divisió, no hi ha hagut continuïtat del triumvirat. El màxim de temporades consecutives amb tres o més equips catalans van ser cinc, entre finals dels anys quaranta i principis dels cinquanta.

En el futbol català de màxim nivell només hi ha hagut una temporada en què la representació ha estat en mans d'un sol club. Va ser el curs 1989/90, quan el Barça era l'únic català a primera. Pocs anys després, en la lliga 1993/94 l'ascens del Lleida donava esperances a recuperar el trio de catalans, però el descens de l'Espanyol ho va impedir.

Pel que fa al rècord d'equips catalans, està marcat en quatre jugant de manera conjunta a primera. Aquesta situació s'ha produït en dues ocasions: en les temporades 1947/48 i 1948/49 el Barça, l'Espanyol, el Sabadell i el Nàstic van competir en l'elit del futbol.

El domini andalús

Si bé per a Catalunya aconseguir el tercer equip a primera ja suposa un èxit i la temporada passa a la història, el cas andalús és totalment oposat. Andalusia ha estat la dominadora de la lliga pel que fa al nombre d'equips participants en l'última dècada. En les deu últimes temporades, en sis hi ha hagut més de tres equips andalusos compartint màxima categoria i en tan sols quatre s'ha marcat el mínim que sempre ha estat de tres. Cal destacar que la temporada 2008/09 es va establir el rècord amb cinc equips d'Andalusia jugant a primera divisió: el Sevilla, el Màlaga, l'Almeria, el Betis i el Recreativo van representar alhora quatre de les vuit demarcacions andaluses, un fet insòlit a Catalunya, on Girona és l'única capital que no ha tingut equip a la primera divisió.

EL RÈCORD, QUATRE

En dues ocasions s'ha aconseguit que quatre equips catalans juguessin a primera divisió

EL MÍNIM, UN

Només en la lliga 1989/90 hi va haver un únic representant català a primera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.