Opinió

Keep calm

Catalunya premsa

Som el que mengem i també som l'oli que ens posem a taula, som l'oli amb què amanim, som l'oli que olorem, assaborim, l'oli que fem, l'oli que comprem

Per Tots Sants vaig veure a l'autovia de Bellisens, anant del cementiri de Vila-seca cap a Reus, un home que amb un paraigua obert, capgirat i penjat de la branca d'una olivera, collia olives i les hi acumulava possiblement per conservar-les com olives trencades. No tenia l'aparença de ser l'amo del tros, sinó algun passavolant que es beneficiava de la collita d'algú altre. Aquestes coses passen. Però a aquestes altures el que toca és fer-ne oli, d'aquestes olives. Al nostre, que és un país de grans olis, arrenca ara la collita i elaboració de l'oli extra verge que a més de gust i aroma té bondat terapèutica, benefici directe sobre la nostra salut. I de la mateixa manera que a les cases fem canvi d'armari, l'oli nou arriba per salvar-nos el paladar. Per activar la memòria gustativa, perquè puguem fer la comparativa si el d'aquest any és millor, o encara molt millor que el de l'any passat, si és mereixedor de medalla o d'alguna llàntia a la camisa.

Si per una banda el fet que als bars i restaurants per mandat europeu s'han acabat les setrilleres i t'han de facilitar oli en ampolla etiquetada, no és menys cert que a molts establiments de Catalunya costa que aquest oli sigui català, per davant dels olis de gran producció d'altres zones. Això encara passa amb el vi, tot i que la tendència s'ha anat corregint, és allò que quan som a taula, la simbiosi de paisatge, territori i productes no va aparellada. Vaja, que a la taula també hi volem trobar olis catalans, els olis de les DOP catalanes que tenen una alta qualitat. I per tant haurem de demanar la carta d'olis i d'exigir-ho com a consumidors, i buscar-los a les grans superfícies.

Perquè tant oli com vi, ens defineixen. Ens singularitzen: som el que mengem i també som l'oli que ens posem a taula, som l'oli amb què amanim, som l'oli que olorem, assaborim, l'oli que fem, l'oli que comprem. Som els rebotims que esporguem, som les olives que premsem.

Som el que premsem. I Catalunya premsa aquests dies i la cascada de festes d'oli nou ja comença. Celebrem-ho!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia