Opinió

Keep calm

Cacera de bruixes

Els sonen els processos que es van dur a terme als Estats Units de mitjan segle passat i que són coneguts amb el nom de la cacera de bruixes?

Poc podia pensar el professor Manel Riu que la Guàrdia Civil l’aniria a buscar a l’institut de Tremp on fa classes de castellà a causa d’uns comentaris que va escriure al Facebook referits a les agressions policials de l’1 d’octubre. Com tampoc mai s’haurien imaginat vuit professors de diferents instituts de la Seu d’Urgell que serien interrogats pel jutge per haver parlat als seus alumnes d’allò que havia passat en aquella mateixa data.

Imagino també la cara que li devia quedar, a l’humorista Eduard Biosca, el popular Sr. Bohigues del programa Versió RAC1, quan va ser cridat a declarar com a investigat per haver fet broma dels policies allotjats al vaixell Piuet; intueixo que la mateixa que a Toni Albà quan va rebre la citació per anar al jutjat per respondre per un delicte d’injúries contra la jutgessa Lamela a causa de diverses piulades que va escriure després de l’empresonament del vicepresident Junqueras i de set dels consellers del govern.

Gràcies a una cabriola jurídica, totes aquestes persones i moltes més estan acusades del delicte d’odi. Un delicte que es va incorporar a la legislació espanyola després d’anys de lluita destinats a protegir les minories. Com ens recordava en aquestes mateixes pàgines Joan Rueda, el Codi Penal diu que es poden denunciar els atacs per “motius racistes, antisemites o d’altres referents a la ideologia, la religió o les creences, la situació familiar, la pertinença a una ètnia, raça o nació, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació o identitat sexual, per raons de gènere, malaltia o discapacitat”. Com veuen, el món capgirat com un mitjó per poder denunciar periodistes, cambrers, regidors, humoristes, bombers, professors... que han gosat criticar les salvatges actuacions policials i judicials del dia 1 d’octubre i posteriors.

Els sona el nom del senador Joseph Raymond McCarthy? Els sonen els processos que va dur a terme als Estats Units de mitjan segle passat i que són coneguts amb el nom de la cacera de bruixes? Allà també es van fer servir les incriminacions falses, les llistes negres o les delacions anònimes. Ho recorden?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia