Opinió

Full de ruta

Neutrals depèn del lloc

Els que exigeixen neutralitat al carrer, justament el lloc on no té sentit reclamar-la, no la volen ni als jutjats, ni a la policia, ni a les ambaixades, ni als mitjans de comunicació

Tants llocs que hi ha on caldria exigir neutralitat, i només la volen als carrers: justament l’únic espai on la imposició de la neutralitat no té cap mena de sentit, ja que hi hauria de regnar la pluralitat i la llibertat. Molta exigència de neutralitat, però no la reclamen ni als seus jutges instructors, ni als seus fiscals, ni a la seva policia, ni als seus ambaixadors, ni a la seva televisió pública. Ni tan sols al seu rei, garant i àrbitre neutral, se suposava, de les diferents opcions polítiques de la democràcia espanyola. Quan la unitat d’Espanya està en joc, l’Estat deixa de ser neutral i defensa la seva integritat, i la posa al davant, si cal, de les persones i dels drets individuals i col·lectius. L’Estat no és neutral, ni ho vol ser, i qualsevol arbitratge que hi pugui haver amb la societat catalana que vol exercir i ha exercit la seva sobirania haurà de venir de fora d’aquest Estat, o no n’hi haurà.

En lloc d’exigir neutralitat al jutge Llanera, li posen un advocat perquè es pugui defensar a Bèlgica de la denúncia per la seva presumpta parcialitat en la instrucció. En lloc d’exigir neutralitat en els informes policials i passar comptes pels excessos (quina manera més suau de dir-ho) de l’1 d’octubre, la fiscal general demana que s’investigui els Mossos d’Esquadra que identifiquen encaputxats a les nits. En lloc de deixar que tots els súbdits de l’Estat es puguin expressar com vulguin a l’exterior, els ambaixadors pressionen universitats i fan tot el possible, fins i tot més enllà del ridícul, per fer callar les veus dissidents amb la versió de govern espanyol sobre el que ha passat i passa a Catalunya. En lloc d’exigir neutralitat i rigor als seus mitjans, aplaudeixen i aprofiten qualsevol fake-news que doni versemblança a una inexistent violència independentista, sigui a compte dels llaços grocs o dels textos mal llegits del president Torra.

I, després de tolerar i fins i tot aplaudir aquesta parcialitat, surten a passejar pels carrers grocs de Catalunya i troben a faltar, llavors sí, la neutralitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia