Editorial

Trump perd poder als EUA

El mandat de Donald Trump com a president dels Estats Units ha entrat en una segona etapa que es preveu diferent de la primera, perquè ja no tindrà carta blanca per fer i desfer en virtut del control del poder legislatiu per part dels republicans. La victòria demòcrata en les eleccions de mig mandat ha situat com a presidenta de la Cambra de Representants i tercera autoritat del país la congressista demòcrata Nancy Pelosi, que ja en la mateixa presa de possessió del càrrec va mostrar la seva determinació a plantar cara a Trump i les seves polítiques. Trump té un contrapoder, que l’obligarà a matisar, a negociar i a contenir-se.

El nou escenari provocarà un canvi significatiu en diverses qüestions. La que crida més l’atenció potser és el llum verd a la investigació del Russiagate, perquè pot derivar en la imputació del president Trump o en un procés de ‘impeachment’, però Pelosi i la majoria demòcrata també defensaran amb força l’Obamacare (la reforma sanitària), les polítiques d’igualtat que afecten les minories racials o el col·lectiu LGTB, el combat contra el canvi climàtic, la protecció de les classes mitjanes i els drets dels immigrants.

Trump es refugia de moment en la batalla per la construcció del mur fronterer amb Mèxic, però molts ho veuen ja com una cortina de fum per tapar els seus fracassos, per exemple en matèria econòmica, en què, després de dos anys i mig de mandat, la política aïllacionista del magnat president no ha generat ni el ressorgiment econòmic ni els llocs de treball que havia promès; o en política internacional, en què la Rússia de Putin no ha deixat de recuperar terreny i influència en el difícil equilibri geopolític del planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia