Editorial

2019, batalla electoral de gran abast

El 2019 serà un any d’eleccions amb majúscules, ja que estarà marcat per uns comicis de gran abast com els del 26 de maig, que inclouen municipals, europees, i en algunes parts de l’Estat, també autonòmiques. Sense descartar que hi pugui haver avançament electoral a Catalunya i generals pel que fa al conjunt de l’Estat espanyol. Un intens període electoral que, en el cas de les municipals està en joc el govern del territori poble a poble i ciutat a ciutat. I en el de les europees, suposa projectar la política catalana a les institucions internacionals. Els partits independentistes tenen dos reptes fonamentals: de cara a les municipals, revalidar una altra victòria electoral de país que els consolidi com la indiscutible primera opció de la ciutadania i que reafirmi el vigor del procés i la lluita per la independència. I pel que fa a les europees, assolir uns resultats inèdits que permetin denunciar internacionalment la conculcació de drets fonamentals existent a l’Estat espanyol i la situació dels presos polítics i exiliats.

El 2019 també permetrà una actualització en el mapa polític municipal que, per exemple, el 2015 encara incloïa les candidatures de CiU. Una opció que ara, a l’espera de la concreció definitiva de candidatures, tindrà una adscripció netament independentista i que s’ha de veure si manté el primer lloc. Caldrà observar també el possible creixement d’ERC a l’àrea metropolitana de Barcelona, el paper municipal de Cs, que ara és el primer grup del Parlament, o si el PSC mantindrà alcaldies fonamentals com Tarragona, Lleida o les de l’àrea metropolitana de Barcelona. O veure com es resoldrà la disputada i central batalla per l’alcaldia de Barcelona que ara ostenta BComú. Sens dubte, un 2019 d’alt voltatge electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia