Opinió

A la tres

I Marchena treu la poteta

“El jutge ja ha triat bàndol i ja està començant a abandonar l’hipergarantisme

En altres condicions, podríem dir que el president de la sala del Tribunal Suprem que jutja els presos polítics catalans pels fets de setembre o octubre del 2017 està entre l’espasa i la paret: l’espasa d’una revisió per part d’Estrasburg d’una instrucció i judici per criteris polítics –de “venjança” com molt bé va definir el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà– i la paret dels hooligans del tripartit del 155 que volen sang encara que sigui sense cap argument jurídic de pes. Això, però, no passa perquè Manuel Marchena té molt clar quin és el seu bàndol i, de fet, és l’instigador que fossin processats per rebel·lió, la tipologia penal que, no ho oblidem, facilitava que els polítics catalans poguessin ser suspesos i variava la correlació de forces sorgida de les eleccions catalanes del 21-D al Parlament.

Ara, Marchena no té un pèl de babau. Els que el coneixen i l’han tractat ja ho havien explicat. I ara ho veiem tots. Els primers dies del judici ha estat molt garantista, molt més, fins i tot, del que és habitual en qualsevol judici. Va arribar, fins i tot, a obrir la porta a un antecedent com era que un testimoni declarés recollint les preguntes d’una de les acusacions ell mateix; els seus companys li van fer veure la impertinència (com li agrada dir a ell) de la mesura i va fer fora Antonio Baños de la sala.

La seva actitud, però, ha anat variant conforme passaven els dies. Això és perquè apareix el seu veritable caràcter o perquè està pressionat pel temps en voler acabar la fase del judici oral abans de la campanya del 28 d’abril? No ho sabem. Però el canvi és evident en algunes expressions que ha dirigit als advocats com ara “quan jo parlo vostè calla”, “això no té cap interès” o “no té cap sentit”, en el marcatge a l’advocada de l’Estat, la socialista, no ho oblidem, Rosa María Seoane, però sobretot en un canvi de criteri que ha perjudicat el dret de defensa. Marchena ha permès a les acusacions exhibir vídeos i documents i, a partir d’aquesta setmana, ho ha limitat a les defenses. Ha provocat que acusacions i defenses hagin jugat el partit amb eines diferents. Marchena treu la poteta, i en els propers dies veurem si s’atreveix amb la cama sencera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia