Opinió

Full de ruta

Democràcia en perill

Fan la feina fiscals i jutges i paren els peus als policies que s’extralimiten? El judici de l’1-0 ho posa en dubte

La democràcia és un sistema polític, de govern, en què el poder és exercit pel poble mitjançant els mecanismes establerts de participació. Contrastant aquesta definició amb la realitat de l’Estat espanyol, és obvi que aquest és un sistema, almenys, imperfecte. Ara, des del 12 de febrer, el judici del procés està fent palès que la situació és molt més greu i que la democràcia, si més no a l’Estat espanyol, corre un greu perill. I és que, si el que veiem cada dia amb tot luxe de detalls per televisió és l’habitual als tribunals de justícia, planyo els acusats de qualsevol delicte. Posem un exemple: es produeixen uns fets que poden ser constitutius de delicte; la policia fa els atestats. Aquests atestats són la base, per la presumpció de veracitat que tenen els agents policials, perquè els jutges prenguin decisions que inclouen la presó provisional. El fet arriba a judici, i els agents mantenen la seva versió, tot i que uns vídeos demostren que menteixen. La presumpció de veracitat es manté? La sentència es basarà en el que han declarat encara que hi hagi vídeos que desmuntin la seva versió?

Ara tornem a la realitat, el judici de l’1-0. Més enllà que Manuel Marchena hagi evitat als policies (a una part, per ser justos) la vergonya d’haver de veure imatges que contradiuen el que expliquen, s’haurà de veure com justificarà la sala la condemna política que ja té escrita. Però, repeteixo, aquesta, obviament i tal com es demostra cada dia de judici, és una causa general política contra l’independentisme. I, per tant, hauria de ser una excepció. I, per tant, hauria de ser fàcil de rectificar si no fos que es basa en una venjança.

Però, és realment una excepció? Hi ha fiscals que posen en dubte el que els diu la policia? I encara més: hi ha jutges que fan la feina i paren els peus a la policia si algun agent té la intenció, per la raó que sigui, d’extralimitar-se en les seves funcions? Veient com els escrits de molts jutges d’instrucció són còpies fil per randa dels de la fiscalia i aquests són reproduccions dels atestats, tinc un dubte raonable. Espero equivocar-me.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia