Opinió

Keep calm

Mà esquerra

Hem vist que a Europa no hi ha espai per a les sorpreses i per a segons quines idees polítiques tampoc. I menys encara per al seny

Si no hi ha res de nou, Josep Borrell serà el nou cap de la diplomàcia europea. I curiosament, ha fet mèrits i ha protagonitzat prou casos perquè no el deixessin exercir aquest càrrec, per a tota la vida. Escàndols a banda, en la seva etapa de ministre d’Exteriors del govern espanyol, encara en funcions, Borrell n’ha protagonitzat de tots colors sense que s’hagi retractat de res. I dic que no hauria d’exercir, senzillament, perquè no compleix cap dels requisits bàsics per desenvolupar la diplomàcia. Es necessita versatilitat, sensibilitat, sentit comú, empatia i comprensió, discreció, tacte i voluntat dialogant. Borrell no en té cap, d’aquestes característiques, ni veig que tingui intenció de mirar d’incorporar-ne ni una a la seva manera de fer i de ser. No li cal. El Parlament Europeu ja el va nomenar abans de les vacances i, per tant, no tan sols ha validat les seves formes sinó que les aplaudeix i les premia amb aquest càrrec que suposa ser el cap visible de les relacions internacionals d’Europa amb la resta del món. Ja sé que s’ha d’examinar passat l’estiu, però com que arriben a la prova amb els pactes segellats entre els grans partits de l’eurocambra, dubto molt que hi hagi cap sorpresa. Hem vist que a Europa no hi ha espai per a les sorpreses i per a segons quines idees polítiques, tampoc. I menys encara per al seny. Una persona diplomàtica és aquella que té la qualitat de persuasió i, per extensió, el tacte, l’habilitat per portar un afer delicat sense deixar esclatar un conflicte obert. Al meu entendre, la importància de la bona diplomàcia no només rau en la versatilitat de les funcions que exerceixen els diferents ambaixadors residents –diplomàtics de primer ordre–, les funcions dels quals giren entorn de la generació d’informació fidedigna pel seu país. No. Sinó que per mi és bàsic que un bon diplomàtic, independentment del rang, tingui prou traça per aconseguir la minimització de les friccions potencials i el foment de les relacions amistoses entre estats. Senyor Borrell, diplomàcia és tenir mà esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia