Opinió

Keep calm

La corona

Ara el país no està pel rei, però la política haurà de revisar la validesa i l’autoritat que l’Estat li atorga

L’única vegada que vaig parlar amb l’actual rei era quan exercia de príncep i feia poc que s’havia casat amb la Letícia. Va ser en un dinar de companys gironins que vivim a Barcelona. Recordo que va afirmar amb contundència que el seu avi (Joan de Borbó) va anar a parar a l’exili i que el seu pare (Joan Carles I) ho va passar molt malament pel cop d’estat del 23-F. Felip preveia la seva corona actual plàcida i fins i tot avorrida perquè al país on havia de regnar s’hi havia consolidat la democràcia i l’estat del benestar. Al cap de pocs anys, les seves afirmacions històriques sobre la seva família i els seus familiars s’han vist del tot trasbalsades. El seu cunyat Urdangarin va ser condemnat per corrupció. Del seu avi Joan de Borbó s’han anat coneixent històries que diuen poc al seu favor, a banda d’anècdotes que caracteritzaven el personatge, com ara la que s’explica de Josep Pla quan va ser visitat pels llavors prínceps Joan Carles i Sofia al seu mas de Llofriu. Pla va demanar a Sofia que donés records al seu sogre, que definia com “el borratxo més gran que he conegut”, afirmava Pla... “No era un borratxo qualsevol...” “Era com els de l’armada anglesa”, li va acabar d’explicar l’escriptor a la resignada Sofia.

El pare de l’actual rei, l’emèrit Joan Carles, passarà a la història com una decepció per als creients monàrquics. És més que possible que la crisi sanitària no tapi les vergonyes de l’emèrit. Tard o d’hora hi haurà una comissió d’investigació sobre les presumptes il·legalitats comeses per membres de la casa reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l’Aràbia Saudita. Les comissions d’investigació serveixen de poc, encara que en aquest afer la que es creï servirà per incrementar el dubte entre la ciutadania sobre la validesa d’una institució que, lluny del simbolisme, cada dia té menys utilitat. També pot servir perquè els jutjats es mirin en detall les presumptes comissions que cobrava.

Ara el país no està pel rei ni la seva família. Estem preocupats per la salut. El coronavirus passarà i serà llavors quan la política democràtica haurà de revisar la validesa i l’autoritat que des de l’Estat es dona a la monarquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia