Opinió

Tribuna

Judici per no desobeir

“El conseller Solé anirà a judici per desobeir el delegat del govern espanyol i obeir el que diuen les Nacions Unides

Que s’obri procediment oral contra el conseller Bernat Solé per presumpte delicte de desobediència per no haver impedit la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 al seu municipi després que el Tribunal Constitucional acordés la seva suspensió, posa de nou damunt la taula el problema de la col·lisió de la justícia espanyola amb les resolucions i els principis i propòsits de les Nacions Unides. Solé es va adherir a la decisió de celebrar el referèndum, en va fer propaganda animant a anar a votar a Agramunt i va aportar un local municipal per a la seu electoral després de rebre una comunicació de la delegació del Gobierno que li deia que havia de fer precisament el contrari del que deia.

És evident que fiscalia i Tribunal han oblidat que hi ha un dret internacional aplicable en aquests casos que l’Estat espanyol no pot defugir amb l’argument que no forma part del dret espanyol ni el que diguin les Nacions Unides té la força d’obligar que té la llei penal espanyola al territori espanyol. Sembla que molesta als tribunals i a la fiscalia que es parli de la ingerència del dret de les Nacions Unides de les quals formem part i que justifica jurídicament el dret al referèndum d’autodeterminació, i la desobediència és incombustible com la sedició ja aplicada.

El dret d’autodeterminació que recomanen les Nacions Unides és el dret a opinar i de dir lliurement el que un vol que sigui el seu futur. Però no tenen espai a l’Estat espanyol perquè els tribunals i la fiscalia consideren que la Constitució no ho permet a cap poble assentat en un territori que forma part d’Espanya. El problema ara és veure qui desobeeix què i quines són les conseqüències en l’àmbit internacional d’una actitud o una altra, que seria la de fer el que diuen les Nacions Unides sobre un dret al qual Espanya Estat no va posar cap objecció ni reserva en ratificar tractats abans de la Constitució de 1978.

És el dret reconegut internacionalment causa d’exclusió, o no com diuen els tribunals espanyols, de la jurisdicció penal per sedició i desobediència a Espanya? Però l’únic que ha quedat clar per ara és que Solé anirà a judici per desobeir el que li va dir el delegat del govern espanyol. A judici, doncs, en Bernat Solé per no desobeir el que diuen les Nacions Unides sobre el dret d’autodeterminació?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia