Editorial

Pressupost i geometria variable

Si no hi ha sorpreses de darrera hora, avui el Congrés dels Diputats aprovarà el pressupost general de l’Estat per al 2021, el que comporta la despesa social més gran de la història gràcies a l’esperada arribada dels fons europeus per a la lluita contra la Covid-19. De fet, la gravíssima crisi sanitària i econòmica generada per la pandèmia ha estat el principal argument esgrimit pel govern de coalició PSOE-Unides Podem per sumar vots positius als comptes. En qualsevol cas, és evident que la folgada majoria que dona suport als números dissenyats per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, confereix estabilitat a la legislatura i insufla oxigen a l’executiu per a més enllà de tot l’any vinent. Els 189 vots favorables que obtindran els comptes públics, si no hi ha un daltabaix, són un aval prou important a la futura gestió del govern davant d’una crisi sense precedents.

L’acord a què han arribat Sánchez i Iglesias amb ERC i Bildu ha deixat completament fora de joc Ciutadans i la seva líder, Inés Arrimadas, que va dir que negociaria fins al darrer instant i s’ha acabat sumant als arguments de joc brut de la dreta i la ultradreta en l’intent de treure legitimitat democràtica tant al govern de coalició com als acords que ha signat amb forces independentistes catalanes i basques. Caldrà veure si l’acord amb aquestes forces suposarà la fi de la geometria variable de Sánchez a l’hora de buscar suports i marcarà distàncies definitivament amb Ciutadans per impulsar polítiques socials i d’esquerres, o no. I caldrà veure, sobretot, el grau de compliment dels compromisos contrets per al suport rebut, més enllà de les promeses. Pel que fa als partits independentistes catalans, el procés de tramitació i, al capdavall, la votació dels comptes ha posat negre sobre blanc les seves diferències estratègiques. En tot cas, el sí d’ERC i del PDeCAT i el no de JxCat i la CUP al pressupost de Sánchez passarà la primera avaluació en les eleccions al Parlament del 14 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia