Editorial

El dramàtic panorama econòmic

La bona notícia és que la crisi social i econòmica desfermada per la pandèmia ha posat sobre l’escenari tots els instruments de l’Estat i la Generalitat per frenar la destrucció de llocs de treball i per ajudar els més desfavorits. Des de l’ingrés mínim vital fins al salari mínim interprofessional, passant per l’arbitratge dels ERTO i les ajudes als autònoms, s’ha forjat un escut social que hauria de tenir continuïtat i fortalesa.

La mala notícia és que totes aquestes mesures s’han estavellat contra la burocratització endèmica d’un sistema que sembla ancorat en el segle passat, lluny de les noves tecnologies que haurien de servir per fer arribar les ajudes a temps i encara més lluny de l’eficàcia que requereix l’actual situació d’emergència. Mentrestant les xifres de l’atur s’enfilen de manera dramàtica: Catalunya ha tancat l’any amb 537.900 desocupats i amb una taxa del 13,87 per cent. L’any de la Covid ha fulminat 137.600 llocs de treball, el nombre més elevat de tot l’Estat. I encara més dades macroeconòmiques gens encoratjadores: el dèficit públic de l’Estat espanyol serà del 8,3 per cent del producte interior brut aquest 2021, segons càlculs del Fons Monetari Internacional. Tot això afegit a la caiguda història de l’11 per cent del PIB, la més gran registrada d’ençà de la Guerra Civil. Un panorama desolador que resultarà agreujat per la creixent pressió sanitària als hospitals, amb un sistema públic al límit del col·lapse. I no només per la gran quantitat de persones ingressades, sinó per una altra conseqüència pandèmica que no hauria de passar desapercebuda: les seqüeles que deixa el virus en molts dels pacients, que continuaran necessitant atenció un cop rebin l’alta. Davant aquest abisme cal més que mai un esforç dels polítics, tant dels que manen com dels que estan a l’oposició, per tirar endavant aquest escut social, tenint en compte que és igualment indispensable saber buscar complicitats amb els agents socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia