Opinió

opinió

Bernat Solé i Barril

Optimitzem els fons europeus

Els fons europeus són una oportunitat per fer una Catalunya més sostenible i resilient

Diumenge vinent commemorem el Dia d’Europa, la data de l’aniversari de la declaració de Schuman, de la qual la Comissió celebra enguany els 71 anys, amb l’inici d’una conferència sobre el futur del continent que vol recollir la veu de la gent. Perquè, lluny de ser un projecte estàtic, Europa es construeix i batega en evolució constant. La setmana de l’efemèride, és oportú recordar que som a les portes de la injecció de fons europeus més gran de la història. Per primera vegada, la UE haurà de recórrer al deute en els mercats internacionals per a proveir la ciutadania d’un volum de recursos inèdit. Com a país, mai havíem tingut la possibilitat d’accedir a una inversió de tanta quantia, pensada per a projectes transformadors que, més enllà dels resultats immediats, han de mirar cap al futur. En aquest sentit, el govern de la Generalitat ha de ser decisiu en l’optimització dels anomenats Fons Next Generation EU, i fer d’aquesta eina una palanca d’impuls per a una reactivació social i econòmica.

Un informe impulsat pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència confirma que la proporció de volum de finançament dels fons europeus competitius 2014-2019 a Catalunya se situa per sobre de la proporció del seu PIB en referència a l’economia del conjunt de l’Estat. En aquest sexenni, prop de 1.400 entitats amb seu a Catalunya han assolit recursos europeus competitius, fet que suposa el 23% dels ens beneficiaris i el 28% dels projectes respecte a tot l’Estat. Una evidència clara que les empreses, les entitats i les administracions catalanes hi tenim una experiència acreditada.

I no només això. En volum de captació, els 1.638 milions d’euros rebuts per les entitats catalanes situen Catalunya en posicions similars a la d’estats com Finlàndia i per sobre d’altres com Hongria, Irlanda i Portugal.

En els últims temps, el Departament d’Acció Exterior ha intensificat la difusió de les opcions de finançament amb visites a iniciatives interessades en aquests recursos. Com és habitual, la unitat de fons europeus roman amatent a les decisions de Brussel·les, alhora que ha augmentat l’organització i l’assistència a jornades informatives, així com l’atenció de consultes. A més, el butlletí electrònic #FonsUECat i els canals digitals (portal web, xarxes socials, etc.) han demostrat ser altament eficaços per a orientar la ciutadania i el teixit econòmic, amb la publicació de convocatòries, exemples d’èxit i ofertes de feina relacionades amb els projectes europeus.

Participar en propostes d’aquesta dimensió significa haver-nos de repensar, afrontar els nous reptes que ens presenta el present i fer possible la reactivació econòmica i la reconstrucció social, tan necessàries en aquest moment, a través de la digitalització i la transformació ecològica. Majoritàriament, als Next Generation EU s’hi accedeix a través dels plans nacionals dels estats membres que, en el cas espanyol, es dissenyen amb un tarannà centralista i amb poc marge de decisió, disseny i gestió per a les comunitats autònomes. Per aquest motiu, el govern català reivindica, un cop més, una visió més propera al territori i als sectors proclius a ser-ne beneficiaris.

Tots els departaments de la Generalitat ajudem en la definició dels projectes aspirants als fons europeus per a augmentar-ne les possibilitats d’èxit, i continuem tenint habilitades les bústies per a rebre, a través d’un sistema de fitxes, aquells projectes susceptibles de ser finançats. Aquesta feina facilita la prospecció de necessitats i l’ajustament del contingut de futures convocatòries, tant si s’adrecen a grans projectes –amb força tractora per als sectors específics– com les destinades a les pimes, per tal de donar cobertura a tot el teixit productiu.

Ja s’han obert les primeres convocatòries dels Next Generation EU, però el gruix de propostes s’activarà en els propers mesos, fet pel qual treballem decidits perquè la informació flueixi i arribi a tothom, i que les empreses, les entitats i les institucions interessades hi puguin aspirar de forma ràpida i eficient.

En definitiva, la gestió dels fons és una gran oportunitat per a refermar que Catalunya s’alinea amb les prioritats de la UE. Però, sobretot, per a fer evident el nostre compromís amb les persones en la construcció d’una Catalunya més sostenible i més resilient. Una Catalunya més republicana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia