Editorial

La recepta d’Escrivá per a les pensions

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha explicat la seva recepta per a la sostenibilitat de les pensions: per als nascuts entre els anys cinquanta i setanta, o treballar més anys o un “petit ajust” en la seva pensió. A banda de la lamentable insensibilitat del ministre quan s’expressa amb eufemismes i inconcrecions, i més enllà que posteriorment hagi intentat disculpar-se’n, el fet és que la seva recepta –ell en deia reflexions– torna a carregar la responsabilitat a uns contribuents que, després de cotitzar durant molts anys, pagaran les conseqüències de la mala gestió d’aquest govern i dels anteriors en aquesta qüestió. És cert que l’esperança de vida s’ha allargat, i que té certa lògica adaptar el quadre de pensions i jubilacions, però també ho és el dret a unes pensions dignes.

El sistema de pensions arrossega un gran dèficit, però solucionar-ho no hauria de ser a còpia de penalitzacions discriminatòries sobre unes pensions ja prou ajustades. El frau fiscal representa a l’Estat més de 20.000 milions d’euros anuals. Potser és aquí, i en tants d’altres camps, com el de les despeses supèrflues, on han de fer l’esforç, i no pas castigant els contribuents i allargant-los la vida laboral, una mesura que probablement anirà també en detriment de noves contractacions.

El ministre i els sindicats han anunciat també a bombo i platerets que a partir d’ara les pensions es revaloraran d’acord amb l’IPC. Aquesta és una bona notícia –el govern deu preveure a partir d’ara una inflació molt baixa–, però no deixa de ser la pastanaga de la resta d’una reforma preocupant. Hi ha pocs dubtes que l’allau de prejubilacions actual –amb alguns acords gairebé amorals que el govern es limita a mirar de reüll– castiga el sistema de pensions, però la reforma no pot passar per castigar un col·lectiu molt nombrós amb el simple argument que es forma part de la generació del baby boom, com deia el ministre. Voregen el ridícul.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia