Editorial

Puigdemont-Junqueras: un nou escenari

L’esperada trobada entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras a Waterloo pot tenir lectures de present i de futur per a la política catalana, perquè són dues grans icones d’un procés sobiranista en marxa a Catalunya i continuen exercint un fort lideratge sobre els dos corrents majoritaris de l’independentisme català que representen Junts i ERC, però avui dia el que sobretot té és el valor històric d’una trobada entre el president i el vicepresident del govern que va fer el referèndum de l’1 d’Octubre, que ha estat impossible durant tres anys i nou mesos a causa de la brutal repressió de l’Estat espanyol. Una trobada que l’espanyolisme, de dretes i d’esquerres, hauria volgut veure dins una presó, però que la resistència dels exiliats, la pressió de diverses instàncies internacionals i la conveniència política del govern espanyol que ha tramitat els indults als presos polítics, han fet possible en llibertat, convertint-la en una victòria simbòlica per a ells, per a la gran majoria de catalans i per a la història del país.

La foto és un glop d’optimisme, però la realitat és que arriba, en clau externa, en un context de repressió persistent i bloqueig polític per part de l’Estat, mentre que, en clau interna, irromp en una situació d’‘impasse’ del sobiranisme per l’existència de dues estratègies diferents davant la pressió de l’Estat i la resistència d’un ‘statu quo’ bunqueritzat en una Constitució irreformable des de Catalunya. Dos fulls de ruta divergents amb un suport electoral pràcticament idèntic, que els equips d’ERC i Junts amb prou feines han estat capaços de sumar en un difícil equilibri per fer possible reeditar el govern de coalició. El retrobament de Puigdemont i Junqueras a la Casa de la República, en aquest sentit, no pot aportar políticament grans novetats en el curt termini. El que sí que fa és retratar un nou escenari en què el contacte i el diàleg al més alt nivell polític dins l’independentisme són ara possibles. Que aquest diàleg a partir d’ara sigui fluid i que sigui útil per tornar a avançar, dependrà només d’ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia