Opinió

TANTXTANT

Del digital al tecnològic

Durant anys, la internet xinesa ha evolucionat en paral·lel a l’occidental. Per cada gran empresa d’internet nord-americana n’hi havia una d’igual a la Xina. Si a Occident tenim Facebook, Amazon o Uber, allà tenen Tencent, Alibaba o Didi, en alguns casos millorant l’original.

Des del novembre, el govern xinès ha pres una sèrie de decisions contra aquestes empreses. Primer, l’ordre de suspendre la sortida a borsa d’Ant, l’empresa més gran del món de pagaments. Després han seguit obrint processos de rectificació i multes contra els seus gegants d’internet. La inversió en start-ups a la Xina porta dos trimestres seguits de caiguda. Les mesures suggereixen un canvi profund en el seu model d’innovació que hauríem de tenir en compte. Europa i la Xina han copiat el model americà invertint en internet del consum i entreteniment però no en tecnologies avançades com també fan als EUA. D’una banda, no és clar que els oligopolis a internet siguin tan positius. És bo per a les start-ups que el mercat d’anuncis digitals sigui un duopoli de Google i Facebook? O que Amazon es quedi al voltant d’un 55% del preu del que ven a la seva plataforma? De l’altra, les limitacions de Trump a l’exportació a la Xina de tecnologia sensible han conscienciat els xinesos que no es guanyen guerres pujant vídeos de gatets a Instagram.

La Xina està apostant pel desenvolupament de tecnologia avançada o deep tech, a la vegada que desmunta els seus gegants digitals. A Europa, tot i ser bons en innovació, no ho som tant desenvolupant negocis. Els governs europeus esperonaven fins ara els campions nacionals en sectors de molt baixa tecnologia, com e-commerces, mobilitat compartida o deliveries. Atents, doncs, a la Xina perquè marca un camí interessant si sabem copiar-ne els ingredients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia