El lector escriu

Un centenari desapercebut

El 7 d’octubre de l’any 1920 s’estrenava a Barcelona, al Teatre Romea, una rondalla popular, probablement originada a la Xina, La Cenicienta, escenificada en una nova versió, que el seu autor, el popular escriptor Josep Maria Folch i Torres, va titular La Ventafocs.

I després de l’estrena van ser posades en escena, al llarg dels anys, moltes representacions, fins a comptabilitzar-ne l’any 1944, celebrant-ho amb un homenatge al seu autor, prop de dues mil.

La celebració del centenari de l’estrena, l’octubre del 2020, passà gairebé desapercebuda pel motiu de la pandèmia, però la Fundació Folch i Torres disposa del material per a una exposició itinerant que ja s’ha mostrat en algunes poblacions, amb èxit notable.

És bo de fer notar que l’autor dels populars Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús, de les Pàgines Viscudes i de La Ventafocs, peça teatral que faig surar en aquestes línies, també va ser autor de diverses obres per a adults, com ara Julieta, filla única, La marqueseta que no sap què té, D’aquesta aigua no en beuré, per posar només uns exemples. I també va escenificar una colla de rondalles per a infants que es representaren amb el títol genèric d’Espectacles per a Infants, com ara Les Aventures d’en Massagran, als teatres Novetats, Romea i Talia, amb molta assistència i èxit, els diumenges i els dijous, durant una llarga temporada.

Barcelona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia