Editorial

Pressupostos: una insuficiència recurrent

El govern de Pedro Sánchez ha presentat el seu projecte de pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022 amb una inversió territorialitzada per a Catalunya del 17,2% (2.230,74 M€), que manté una millora substancial respecte del mal tracte deliberat dels governs del PP (10-12%), però es manté tossudament per sota del pes català al PIB de l’Estat (19%), que és el que estipula l’Estatut del 2006. No s’entén, ni és just, que un acord que es negocia, es pacta, es fixa en una llei orgànica inclosa en el bloc constitucional, s’aprova, se signa i es promulga, no s’hagi complert mai. L’actual executiu espanyol parla molt, en referència a Catalunya, del valor del diàleg i de la capacitat d’arribar a acords, però la seva credibilitat s’esfuma quan converteix un acord pactat i signat en paper mullat i encara més quan pretén maquillar l’incompliment pressupostari afegint com a inversió del 2022 un deute pendent del 2008 que ha de pagar perquè l’hi obliga una sentència judicial.

El problema s’agreuja perquè al dèficit d’inversió prevista s’hi ha d’afegir el dèficit d’execució d’aquesta previsió, que castiga especialment Catalunya. Segons dades de la Intervenció General de l’Estat, en el període 2015- 2018, el govern espanyol només va executar un 65% de la inversió pressupostada, amb una pèrdua de 2.214 milions, en contrast amb el 113,9% executat a Madrid, on és habitual que s’acabi invertint per sobre del que hi ha pressupostat. Un estudi de la Cambra de Comerç constata en aquest sentit que en els últims 20 anys Catalunya ha perdut 8.000 milions d’euros en inversió prevista als PGE i no executada. No és un fet puntual, és una tònica que penalitza els ciutadans d’aquest territori des de fa dècades. Per tant, no és aventurat preveure que la inversió de l’Estat a Catalunya el proper 2022 tornarà a estar, una vegada més, força per sota del 19% que seria raonable i que preveu la llei. Un altre peatge recurrent i injust que els catalans han de pagar any rere any per la seva dependència de l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia