El lector escriu

Els enigmes del bisbe Irurita

El 20 de març passat va sortir una nota a El Punt Avui que afirmava que el bisbe Irurita va ser assassinat a principis de l’any 1939 a prop de la Seu d’Urgell. La troballa l’havia feta el periodista Josep M. Ràfols i ho explicava en el seu llibre La increïble història del bisbe Irurita. He llegit el llibre, i els dubtes al voltant de la seva mort no s’han dissipat, ja que en el seu llarg llibre no presenta cap prova concloent per avalar aquesta afirmació. L’autor no explica ni aclareix la realitat paradoxal, ben fonamentada amb testimonis i documents, que el bisbe Irurita fou vist el 28 de gener del 1939 a la plaça Nova de Barcelona per la família Tort, i quan les tropes franquistes ja havien entrat a Barcelona; per tant, com podia ser al mateix temps en dos llocs tan distants, a Barcelona a la Seu d’Urgell?

La conclusió que en trec és la que afirma en Joan Bada en el seu llibre Societat i Església a Catalunya: “Quan sigui possible consultar el procés consistorial del nomenament de monsenyor Modrego, bisbe que fou de Barcelona, es podrà saber la data real de la mort del bisbe Irurita.”

Premià de Mar (Maresme)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia