El lector escriu

“Catalunya és i serà irredemptista!”

Les relacions de l’Estat espanyol amb Catalunya queden compendiades en aquest fragment de l’article de Xevi Xirgo publicat en l’edició d’El Punt Avui del passat 26 de setembre: “Enric Prat de la Riba va estar a la presó; Josep Puig i Cadafalch, a l’exili, i Francesc Macià a la presó i a l’exili. Lluís Companys, a l’exili, a la presó i finalment afusellat. Josep Irla va anar a l’exili, Josep Tarradellas s’hi va passar uns quants anys, Jordi Pujol també va tastar la presó, Artur Mas inhabilitat, Puigdemont a l’exili, i Torra inhabilitat mentre exercia el càrrec. Onze dels darrers catorze. Se’n salven, de la història recent, José Montilla i Pasqual Maragall, tots dos del PSC i, a diferència de la resta de presidents, membres d’un partit amb lligams a l’Estat, si és que el PSC i el PSOE no són la mateixa cosa. Al govern Aragonès –massa aviat per dir-ne res– ja hi ha quatre consellers d’ERC amb causes judicials obertes: Natàlia Garriga, Josep González Cambray, Tània Verge i, és clar, Roger Torrent, per quan era president del Parlament. Carme Forcadell va ser condemnada i ara, a banda de Torrent, Laura Borràs també està investigada. I, és clar, hi ha milers de represaliats.”

De tot plegat es fa evident que si bé els catalans vam ser incorporats el 1714 per la força de les armes al Regne d’Espanya, a hores d’ara encara no han aconseguit –malgrat el “derecho de conquista”, ai!– assimilar-nos políticament, culturalment ni lingüísticament.

París



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia