El lector escriu

Referents en català

Vivim en una societat moguda per tendències, i molts joves regeixen les seves vides i maneres de fer d’acord amb aquestes tendències. Per desgràcia, parlar català no està de moda. Tot el contrari. Sovint es percep la parla correcta de la llengua com un fet poc cool, i s’intenta reprimir el lèxic més pur, substituint-lo per castellanismes que van conquerint la llengua a poc a poc. Si no és així, altres vegades és directament el català en si, el que no és cool, i en conseqüència es procura no parlar-lo en segons quins ambients. Gran part del mal l’han fet les xarxes socials. Els adolescents d’avui dia idolatren figures que segueixen a través de plataformes com TikTok i Instagram, i imiten els seus comportaments. El problema? Aquestes figures no solen parlar català, encara que en sàpiguen. El català no els permet assolir grans audiències i, ens agradi o no, per a molta gent els followers i els likes passen a davant de la identitat i de mantenir-se fidel a un mateix. De fet, molts cops se suprimeix aquesta identitat, i se’n crea una de nova que encaixi i vengui més davant les càmeres.

L’esperança enfront d’aquesta situació es manté gràcies a noves personalitats que han anat sorgint durant els darrers anys en xarxes socials i espais mediàtics, i que no només parlen català, sinó que basen part de la seva imatge en el fet de ser catalans. Influencers, cantants i grans artistes que tenen ganes de mostrar qui són i d’on venen, sense por a encaixar menys, o perdre followers pel fet de parlar la seva llengua. Aquests són els referents que necessitem, aquesta és la gent que s’ha de fer escoltar. Siguem crítics i valorem a qui estem donant visibilitat, i com repercuteix això en el futur de la nostra llengua i la nostra identitat.

Barcelona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia