Opinió

Crònica de Barcelona

Il·lusió per la nova Casa Leopoldo

Falten pocs dies perquè es reobri al cor del Raval el mític restaurant on anava Vázquez Montalbán

D’aquí a una setmana, el dia 18, torna a obrir la Casa Leopoldo i al Raval estan contents. “Creiem que el restaurant pot tornar a portar gent de tot tipus al barri, que és el que volem, que s’animi amb gent de tota mena, no només turistes”, explica en Jordi, de l’Eix Comercial del Raval. El restaurant Casa Leopoldo, al carrer Sant Rafael, va ser un referent del Barri Xino i, en el seu temps, primer quan el senyor Leopoldo Gil el va obrir, a la primera meitat del s. XX, i, sobretot, després, quan se’l va quedar la seva filla Rosa, la cuina tenia molta fama. En l’època de la Rosa és quan hi anaven els millors paladars de la ciutat i part de l’estranger. Hi anava Manuel Vázquez Montalbán i els seus amics, l’Eduardo Mendoza, per exemple, i Maruja Torres, que hi feien tertúlia, i l’escriptor també hi va fer anar el seu detectiu Pepe Carvalho. Quan Rosa Gil ho va deixar, el bohemi restaurant va anar canviant de mans. Abans de la pandèmia fins i tot el famós xef Romain Fornell, que és francès però fa molts anys que viu a Barcelona, on té diversos restaurants gastronòmics de primer nivell, hi va estar implicat. Però va venir la pandèmia i se’n va anar tot en orris. Després al mateix local hi van posar un restaurant xinès que també va fracassar. De la Casa Leopoldo del principi, hi queda el local i els seus elements decoratius, que, com que són patrimoni, s’han mantingut. Però els nous amos, el matrimoni format per Sofia Matarazzo i Bruno Balbás, creadors de la primera sidra embotellada, que es diu Lolea, i del grup de restauració Banco de Boquerones, també volen que hi retorni l’esperit de quan Casa Leopoldo era patrimoni de la ciutat i una referència. La idea és que sigui un lloc on es combini la tradició amb la modernitat i es puguin menjar plats tradicionals catalans elaborats amb ingredients de qualitat del mercat local. També, diuen, mantindran els espais reservats per a grups: el saló Toros, ideal per a celebracions, i la sala Vázquez Montalbán, on es podran reunir fins a divuit comensals. El grup Banco de Boquerones va fort. De moment ja ha transformat amb èxit el restaurant Casa Ràfols, que era una antiga ferreteria de la ronda Sant Pere, i el Can Framis, que havia estat un colmado obert al s. XIX. Tenen també el restaurant Pepeta, prop de la Sagrada Família, que du el nom de la dona que Gaudí va estimar, i quatre locals més: Bru, Elsa y Fred, Casa Lolea i Sophie Gastrobar.

La reobertura de Casa Leopoldo no és l’única novetat gastronòmica del Raval. Molt a prop, just al local on va néixer Terenci Moix, que era una granja que regentaven els seus pares, la Granja Gavà, al carrer Joaquim Costa número 37, i que després es va convertir en el Bar Beirut, un local d’ambient, uns emprenedors volen ara reobrir el bar. No serà una granja (avui ja no hi ha públic per a granges de xocolata desfeta al Raval) ni una cocteleria (que n’hi ha moltes i de molt prestigi al barri). Serà un bar, que obrirà sobretot a la tarda i sembla que no es dirà ni Gavà ni Beirut. En espera que hi posin nom, els emprenedors netegen i restauren el local per mantenir la part que sigui patrimoni. Sembla que volen mantenir el rètol on hi posa Bar Beirut, una meravella, tot i que està molt malmès. La data d’obertura encara no està confirmada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.