Opinió

DE SET EN SET

Cal dir no!

S'han tornat descarats, se senten forts i s'han tret la careta

L'unionisme és fort, té el poder i els mitjans per exercir-lo i la voluntat d'aixafar d'una vegada aquesta molèstia que els pertorba des de segles: el català, una manera de dir els catalans. Els interessem només com a locomotora del seu tren, per utilitzar el seu llenguatge, per estirar-los. Dit més clar: perquè continuem treballant nosaltres i perquè ells se n'emportin els beneficis fins al punt de ser tan rucs que fins i tot posen en perill això, que puguem continuar estirant-los.

L'única cosa bona dels darrers temps és que es tornen a sentir forts i s'han tret la careta. No és pas que hagin dissimulat gaire, les darreres èpoques, però a les acaballes del franquisme i a l'inici de la transició, quedava bé parlar de federalisme i de la unió dels pobles d'Espanya. Però el cert és que sempre han cregut en l'estat radial, en el poder centralitzat, en una sola llengua, la seva, i en una visió castellana de tot plegat. I ara ens ho fan saber: amb la sentència del Constitucional sobre l'Estatut i, de fa temps, amb el dia a dia. Però ara s'han tornat descarats: la defensora del poble espanyol felicita Pedro J., el director d'El Mundo. Ni se n'adona que falta a la feina encarregada, encara que sigui en funcions, defensant només una part dels que ella considera espanyols. Van a marginar la llengua, a reduir-la l'àmbit familiar. I això els partits catalans, els que se'n senten, no ho poden permetre. La gent que té el PP a Catalunya ja fa la seva feina, com Ciudadanos. Sense caretes. Ara li ha tocat al reglament d'ús del català a l'Ajuntament de Barcelona i a la Diputació de Lleida, abans al codi de consum, la llei del cinema i la llei d'acollida. Com va dir aquell, fa temps que ens han declarat la guerra. O som com ells volen o no ens deixaran ser. I els catalans hem de dir no. Ens hi juguem el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.