La necessària protecció dels espais agraris

El sindicat Unió de Pagesos celebrarà aquest cap de setmana a Olot la seva desena assembla nacional. En la reunió, s'hi tractaran dos temes que el sindicat considera cabdals per a l'esdevenidor del camp català: d'una banda, la necessitat que hi hagi una protecció específica per als espais agraris i, de l'altra, el debat sobre la comercialització dels seus productes.

Certament, des de l'adveniment de la democràcia, i tot i les diferents planificacions fetes a àmbit general, mai s'ha acabat de definir una figura que protegeixi de manera efectiva els valuosos espais agraris del país. Contràriament al que ha passat amb els espais naturals, protegits amb diferents lleis després que la sensibilitat mediambiental hagi anat creixent en la societat, els espais agraris s'han continuat reduint de manera alarmant, com és el cas del litoral o el prelitoral. L'actual crisi econòmica, que ha reduït la pressió urbanística, podria ser, doncs, un bon moment per definir quin tipus de protecció és la que permet garantir de manera més eficaç la pervivència d'uns espais que, a més de ser productius, faciliten la contenció urbana i el lleure, generen rendes i equilibren el país.

Pel que fa a la comercialització dels productes agraris propis, objecte de la mobilització dels pagesos aquests últims dies, és també un debat que no es pot ajornar i en el qual no s'hi val deixar-ho tot a l'argument que cal que el sector s'adapti, que també ho ha de fer, al lliure mercat i a les regles que imposa la globalització. Cal, per exemple, emprendre mesures per potenciar els productes del país –més frescos i sovint de més qualitat–, al mateix temps que es dicten mesures perquè tots els que s'importin compleixin, tal com ho fan molts altres productes, les normes sanitàries i de comercialització de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.