Editorial

Amenaçar amb el 155 no és el camí

El president espanyol Pedro Sánchez sembla que s’hagi oblidat ràpidament de qui li va donar suport en la moció de censura i de qui li permetrà mantenir-se al capdavant de l’executiu. Si no és així, no s’entenen de cap manera les amenaces directes al govern de la Generalitat i al president Quim Torra de tornar a aplicar l’article 155 i de reobrir el front judicial fetes aquest dijous a la nit, bàsicament contestant a intencions catalanes que no s’han verbalitzat en cap moment i que encara menys s’han concretat. Com molt bé li va contestar ahir el president Torra, si aquest és el camí del diàleg que vol emprendre el govern del PSOE, les negociacions estan condemnades al fracàs des del primer moment. Ahir, la portaveu Isabel Celaá va puntualitzar que una nova aplicació de l’article 155 –que sempre s’havia dit que era un fet extraordinari– no ha estat en cap moment sobre la taula del govern espanyol, però sembla evident que el PSOE no pot evitar rendir-se a la pressió constant del PP i de Cs, que, en el tema català, no estan disposats ni a cedir el poc que sembla que voldrien negociar els socialistes. Un PSOE que, per exemple, encara no ha retirat cap dels recursos interposats pel PP contra les lleis catalanes, i que tampoc ha provocat cap canvi en la fiscalia general respecte als presos polítics.

En tot cas, la resposta del president Torra ahir, des de Perpinyà, on va agrair l’important i incondicional suport rebut des de molts sectors de la societat nord-catalana –només calia veure el llaç groc a la solapa de l’alcalde Marc Pujol–, no deixa cap dubte de la voluntat negociadora del govern català. Ni tampoc que el camí de l’independentisme continuarà fidel als plantejaments de no-violència i de convivència que l’han definit fins ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia