Editorial

La ultradreta mana al Brasil

El Brasil, el país més gran de Sud-amèrica, el cinquè més poblat del món i la vuitena economia del planeta, inaugura una etapa de canvi liderada per l’extrema dreta. El nou president del país, Jair Bolsonaro, un exmilitar nostàlgic de la dictadura, no és gens ambigu en aquest sentit; ha bastit el seu perfil polític amb un discurs ultraconservador, masclista, racista, homòfob i econòmicament neoliberal, que no va modificar en cap sentit durant el seu discurs d’abans-d’ahir amb motiu de la presa de possessió.

La declaració inicial d’intencions de Bolsonaro no va sorprendre ningú, ni va trair cap de les promeses que li han permès convèncer 58 milions de brasilers. Però sí que va recórrer a la demagògia, anunciant com a gran principi del seu mandat l’alliberament del Brasil dels “lligams ideològics”, per tot seguit desplegar un ventall d’intencions programàtiques profundament farcit d’ideologia, on es parla de recuperar els valors conservadors i la tradició judeocristiana, de “menys estat i més mercat”, de “el Brasil primer i Déu per sobre de tot”, de tombar les polítiques a favor de les dones o afavorir la tinença d’armes per a l’autodefensa.

No pinta bé per a la llibertat, el progrés social, els drets de les dones, els camperols, els indígenes, la selva amazònica o el medi ambient, per posar alguns exemples, però el temps i la gestió de govern posaran Bolsonaro al lloc que li correspongui. Mentrestant, els polítics i els partits tradicionals, allà i aquí, haurien de treure conclusions sobre per què tants milions de ciutadans els abandonen per entregar el seu vot a postulats extrems i reaccionaris com els de Bolsonaro al Brasil, Trump als Estats Units o les formacions neofeixistes que emergeixen a Europa, com ara Vox a Espanya. Res de bo es pot esperar si no aconsegueixen invertir la tendència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia