Editorial

Rebaixar la tensió entre els EUA i l’Iran

Lluny d’aturar-se i rebaixar la pressió, els Estats Units continuen l’escalada de tensió oberta amb l’Iran, iniciada després que els nord-americans sortissin, aviat farà un any, del laboriós acord nuclear assolit entre el país asiàtic, l’administració Obama, les principals potències europees i Rússia. Des de llavors, la pressió nord-americana ha estat fortíssima, amb sancions econòmiques que ofeguen l’estat dels aiatol·làs i sense que la resta de signants hagin pogut, o almenys així ho sembla, fer gaire res per aturar una escalada d’acusacions mútues entre iranians i nord-americanes que la setmana passada va estar a punt d’acabar en una guerra.

Però el fet que el president Trump aturés el bombardeig de posicions militars iranianes en l’últim minut, al·legant que el nombre de víctimes mortals per part iraniana hauria estat desproporcionat, no ha comportat, com ja es va veure ahir amb l’anunci de noves i dures sancions, que l’administració republicana tingui la intenció de deixar de pressionar i, el que és més greu, de voler negociar res. Les pressions dels acèrrims enemics de l’Iran a la zona, Israel i l’Aràbia Saudita, on ahir Trump va enviar dos dels seus falcons més partidaris de la guerra, sembla que són massa fortes per intentar buscar una sortida negociada.

La situació es pot agreujar encara més aquesta setmana, quan l’Iran superarà els límits marcats en l’acord sobre la seva producció d’urani enriquit i, segurament, també sortirà de l’històric acord. Urgeix, doncs, que els altres signants de l’entesa nuclear es plantin i facin seure a la taula de negociacions les dues parts, malauradament dominades pels partidaris d’un enfrontament que l’Orient Mitjà i el món no es poden permetre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia