Editorial

Una decisió per Europa

La constitució del nou Parlament Europeu, ahir a Estrasburg, ha concentrat més atenció del que és habitual per dos fets negatius que posen en perill la imatge de les institucions europees. D’una banda, la incapacitat dels líders dels països membres, i fonamentalment dels grups popular, socialdemòcrata i liberal, per acordar el nou repartiment de poder als òrgans de la UE, amb una exhibició d’interessos i ambicions personals lamentable. De l’altra, l’absència forçosa de tres eurodiputats catalans: Puigdemont, Junqueras i Comín, que ha deixat sense representació quasi dos milions de votants.

El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) decidirà sobre la seva condició efectiva d’eurodiputats, la immunitat i drets com a candidats electes, però també sobre els drets dels ciutadans que els han votat, el principi democràtic que n’emana i el rol jeràrquic de la mateixa institució europea en relació amb els interessos i mecanismes de cada estat. La no aplicació de mesures cautelars per part d’un jutge del TJUE per permetre l’assistència de Puigdemont i Comín a la sessió d’ahir ni és significativa ni és determinant per a la decisió dels magistrats del Tribunal sobre el fons de la qüestió.

La resolució és fonamental per al futur del projecte europeu, com ho demostren la denúncia d’aquest cas de desenes d’eurodiputats de diversos països, també en la sessió d’ahir, i la presència de milers de manifestants catalans a Estrasburg, davant del Parlament, per reivindicar els diputats absents i per recordar, una vegada més, la mobilització permanent d’una part considerable de la societat catalana, que és inequívocament europeista i se sent profundament implicada amb el projecte d’una Europa profundament democràtica i respectuosa amb les seves minories.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia